Čtyři klisny koně Převalského odletěly do Mongolska

13.07.2015 7:32

Čtyři klisny koně Převalského zamířily z kbelského letiště do Mongolska. Jde o pátý transport těchto zvířat do země jejich původu. Ve spolupráci s českou armádou jej organizuje pražská zoologická zahrada.

Čtyři klisny koně Převalského odletěly do Mongolska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nakládání koní Převalského do letounu CASA C-295. Poletí do Mongolska v rámci projektu Návrat divokých koní

V sobotu 4. července odstartoval ze 24. základy dopravního letectva v Praze-Kbelích letoun CASA C-295 M. Na palubě měl čtyři transportní boxy a v nich maďarskou klisnu Kirá, francouzskou Paradise, německou Rabeu a českou klisnu Querida. Navzdory velmi teplému počasí probíhala nakládka bez problémů. Kbelští letci se starali o hladký průběh třeba stříkáním asfaltové plochy pomocí hasicích aut.

Nový domov koně najdou v gobijské poušti, konkrétně na území národního parku Gobi B. „V Mongolsku jsou teď tři oblasti, kde žijí koně Převalského. Gobi B, kde působíme, je podle mého názoru nejlepší, protože je to největší území a je to v oblasti, kde převaláci skutečně žili, zatímco jiné oblasti jsou úplně umělé,“ popsal před odletem ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

„Klisny i jejich doprovod nyní čeká asi 17,5 hodiny cesty s mezipřistáními v Kazani a Novosibirsku. V Kazani se také vymění posádka. Očekáváme, že na cílové letiště Bulgan Sum letoun přistane v neděli okolo čtrnácté hodiny mongolského času, osm ráno našeho.“ uvedl před odletem plukovník David Klement, velitel letecké základny. Odtud pak čekal klisny sedmihodinový transport  na korbách aut k aklimatizačním ohradám. Tam by měly zůstat do příštího jara, kdy budou vypuštěny mezi další koně Převalského do národního parku.

Do Mongolska už letělo 15 koní

Pražská zoo převezla do Mongolska v rámci projektu Návrat divokých koní již 15 koní Převalského. Všichni cestu zvládli úspěšně a v novém domově v národním parku Gobi se zabydleli. Letos k nim přibudou další čtyři klisny. V kabině letounu se o hladký průběh postará posádka kapitána Jiřího Ulvra, v Kazani ji vystřídá posádka podplukovníka Radima Ulricha. Na bedny s koňma budou po čas letu dohlížet veterináři i ředitel zoologické zahrady.

S transporty koní Převalského do země jejich původu se v západní Evropě začalo v 90. letech, za tu dobu se do Mongolska vrátilo přes sto koní. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před 40 lety. V současnosti žije po celém světě zhruba 1900 koní Převalského, z toho asi 300 ve dvou národních parcích v Mongolsku.

Podsaditého hnědorezavého koníka s krátkou hřívou a světlým pruhem na zádech objevil kolem roku 1860 v mongolské stepi ruský generál Nikolaj Prževalskij. Před vyhynutím se ho podařilo zachránit jen díky chovu v zoologických zahradách. Pražská zoo chová koně Převalského od roku 1932. V chovu koně, kterého dlouho měla i ve svém znaku, se intenzivně angažuje a od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu druhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…