Cyklus Dopravních snídaní s Besipem chce napomoci zastavit hrozivý nárůst počtu usmrcených na silnicích

09.06.2015 10:01

V loňském roce byl počet obětí dopravních nehod v ČR vyšší o více než 5 procent oproti r. 2013, za prvních pět měsíců letošního roku registrujeme další nárůst oproti stejnému období roku předchozího, a to o 5,5 procenta.

Cyklus Dopravních snídaní s Besipem chce napomoci zastavit hrozivý nárůst počtu usmrcených na silnicích
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

V Královéhradeckém kraji je v měsících leden-duben 2015 registrován nárůst usmrcených ze šesti na jedenáct, tedy o hrozivých 83 procent. Žádoucímu obratu napomohou konkrétní aktivity na regionální úrovni.

O čem si budeme povídat 11. června 2015 v Hradci Králové…

Dopravní snídaně s Besipem se bude letos konat v královéhradeckém Hotelu Tereziánský dvůr, začátek konference je v 8.00 hodin. Začneme komplexním pohledem na závažnou dopravní nehodovost. Odborníci z Centra dopravního výzkumu v Brně a Týmu silniční bezpečnosti provedou porovnání nehodovosti v ČR a státech EU28. Vysvětlí, jak se vyčíslují náklady dopravních nehod, proč stojí jedna nehoda s usmrcením bezmála 20 milionů korun a proč nás dopravní nehodovost přijde ročně na bezmála 53 miliard. Naznačí, jak dosáhnout žádoucího obratu k lepšímu, a to jak cestou systémových změn, tak pomocí konkrétních opatření. Zástupce krajské dopravní policie provede analýzu nehodovosti a jejích příčin na území Královéhradeckého kraje, představitel Státního fondu dopravní infrastruktury vysvětlí, jak žádat o příspěvky na výstavbu a zlepšení stavu pozemních komunikací z jeho zdrojů. Chybět přirozeně nebude ani samostatné oddělení Besip Ministerstva dopravy, jeho zástupce představí program preventivní činnosti na letošní rok.

V dalším bloku bude diskutováno o možných řešeních tří lokalit, ve kterých v posledních šesti letech došlo ke 271 nehodám, během nichž zemřely 4 osoby, 4 jedinci byli těžce zraněni a 39 lidí bylo zraněno lehce (viz příloha). Celkové škody výrazně přesáhly částku 100 milionů korun. U každé lokality bude představeno několik možných řešení, v diskusi je posoudí komise složená z odborníků a zástupců významných institucí zabývajících se problematikou bezpečnosti v dopravě. Nedílnou součástí bude vyjádření představitele Státního fondu dopravní infrastruktury o možnosti spolufinancování z jeho zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…