Cyklus dokumentů ČT o neobyčejné energii přináší snímek z Mohelnicka

07.11.2014 13:01

Česká televize odvysílá v průběhu listopadu cyklus autorských dokumentárních filmů Příběhy neobyčejné energie. Snímky vznikly ve spolupráci se Skupinou ČEZ a vypráví osudy obyčejných lidí, kteří svou energii věnují neobyčejným věcem. Jeden z příběhů v režii Zdeňka Tyce s názvem „Dobrovolnictví“ vypráví o členech občanského sdružení Tamjdem, kteří pořádají pracovní víkendy pro dobrovolníky. Děj dokumentu se odehrává ve Vyšehorkách u Mohelnice, kam vyrazila pomáhat i grafička Saša.

Cyklus dokumentů ČT o neobyčejné energii přináší snímek z Mohelnicka
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Hlavními hrdinkami příběhu s názvem Dobrovolnictví jsou dvě stejně staré dívky: Markéta, členka Tamjdemu a Saša, grafička z reklamní agentury, které bylo dobrovolnictví vzdálené. Přesto se rozhodla zkusit ve svém životě něco nového a vyrazila jako dobrovolnice na pracovní víkend. Na koňské farmě občanského sdružení Ryzáček vysekávala křoví, pomáhala stavět ohrady a pracovala ve stájích.

Markéta Votavová, dlouholetá členka sdružení Tamjdem, vysvětlila, v čem vidí podstatu dobrovolnické pomoci: „Já jsem do toho šla, abych si odpočinula od komerční sféry. Zároveň mě to neuvěřitelně naplňuje a myslím si, že všichni, co s námi na ty projekty jezdí, berou dobrovolnictví jako něco, kde se něco naučí, obohatí sami sebe, a zároveň tím pomohou druhým.“

Každý, kdo se aktivně snaží přispívat k zlepšení kvality života ve svém okolí, se mohl od listopadu 2013 do ledna 2014 přihlásit do společného projektu České televize a Skupiny ČEZ Příběhy neobyčejné energie. Sešlo se na 500 projektů, z nichž bylo k televiznímu zpracování vybráno osm. Vedení projektu se ujala oceňovaná dokumentaristka Erika Hníková. „Mám radost nejen z toho, že se povedlo najít zajímavá témata a osobnosti s neobyčejnou energií, ale že se povedlo natočit i z filmařského hlediska výjimečný projekt,“ zhodnotila Erika Hníková společné úsilí českých dokumentaristů.

Sašiny zážitky a dojmy z  pracovního víkendu v režii Zdeňka Tyce odvysílá ČT2 v neděli 9. listopadu od 18.15 hod. Všechny odvysílané příběhy podpoří Nadace ČEZ celkovou částkou 1,5 milionu korun. O tom, kolik který projekt dostane na svůj další rozvoj peněz, rozhodnou diváci prostřednictvím SMS hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…