CzechInvest pomohl vytvořit 6500 nových pracovních míst - Moravskoslezský a Ústecký kraj jsou prioritou

04.08.2015 9:10

V prvním pololetí získala agentura CzechInvest investice za 21 miliard korun. Jde o pouhou čtvrtinu výsledku za stejné období loňského roku, přesto se jedná o druhý nejlepší výsledek za posledních sedm let.

CzechInvest pomohl vytvořit 6500 nových pracovních míst - Moravskoslezský a Ústecký kraj jsou prioritou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Česko prakticky nemělo šanci loňský rekord se 78 miliardami investic za první polovinu roku překonat. Od července 2014 se zpřísnily podmínky pro poskytování investičních pobídek a řada firem se pokusila své projekty urychlit, aby mohla využít výhodnějších podpor. Mezi projekty se navíc objevila i nová továrna na výrobu pneumatik korejské společnosti Nexen, kde se má utratit 23 miliard korun.

Mezi největší investiční projekty z poslední doby patří opravárenské centrum společnosti HTC, které vzniklo v Brně. Společnost INA Lanškroun za 2,5 miliardy korun rozšíří svou činnost a zaměstná 900 nových pracovníků. Pardubická společnost Ronal chystá expanzi za 1,7 miliardy korun, počet zaměstnanců navýší o 110. Velké investice oznámila společnost Foxconn. Technologická firma Foxconn investuje v Česku do roku 2018 zhruba 2,5 miliardy korun. Peníze mají směřovat do jejích závodů, vybudování výzkumného centra a datových center. Zatímco množství proinvestovaných peněz výrazně kleslo, u tvorby pracovních míst o takový pokles nejde. Letos se za první pololetí investoři zavázali vytvořit 6500 pracovních míst, za celý loňský rok šlo o 16 700 míst.

"Je naší prioritou vytvářet nová místa v Ústeckém a Moravskoslezském kraji," říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s tím, že se to daří. Právě do těchto krajů míří polovina investic a vzniká tam téměř polovina nových pracovních míst.

Stejně jako českému průmyslu a exportu i investicím kralují firmy z automobilového průmyslu. Až s odstupem za nimi jsou další strojírenské obory. Postupně se ale stále více prosazuje high-tech výroba a elektronika, které jsou pro vládu prioritou.

Premiér Bohuslav Sobotka bilancoval rok a půl působení své vlády. Za tu dobu byly uzavřeny dohody o 196 investicích za bezmála 108 miliard korun a vzniknout nakonec má 23 tisíc nových pracovních míst.

Vláda i agentura CzechInvest chystají řadu změn, aby tok investic nepolevil. Novelizovat se má stavební zákon, zákon o zadávání veřejných zakázek i zákon o zaměstnanosti, aby investor neměl důvod zvažovat například jiné země regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne