DAKO-CZ dodá brzdové komponenty do souprav metra Mnichov

09.02.2021 12:20

Brzdové komponenty pro dalších 22 šestivozových souprav metra začne dodávat společnost DAKO-CZ již v letošním roce. Nově získaná zakázka je druhou opcí na již dříve realizované zakázky z let 2013-2015 a 2018-2021.

DAKO-CZ dodá brzdové komponenty do souprav metra Mnichov
Foto: DAKO-CZ
Popisek: Metro v Mnichově, ilustrační foto

Brzdovými komponenty budou osazeny soupravy platformy Inspiro s označením C2 od společnosti Siemens. Hodnota zakázky se pohybuje v řádu desítek milionů korun. DAKO-CZ je tradičním dodavatelem společnosti Siemens, po celém světě jezdí již téměř 450 souprav metra osazených brzdovými komponenty z produkce třemošnické společnosti.

„Naši spolupráci se společností Siemens jsme odstartovali v roce 2004. Prvním realizovaným projektem se stala dodávka brzdových komponent pro metro Oslo. Od roku 2013 je naše spolupráce velmi intenzivní a čítá devět realizovaných projektů a s nimi spojených opcí na dodávku brzdových komponentů do souprav metra. Celkově tak hovoříme již o třinácti projektech zaměřených na dodávky brzdových komponentů do vozů metra platformy Inspiro, která je provozována v Oslu, Varšavě, Mnichově, Kuala Lumpur, Rijádu, modré a zelené lince v Bangkoku, Norimberku a Sofii. Můžeme tak říci, že v tuto chvíli po celém světě jezdí 441 souprav metra, které čítají 1692 vozů osazenými brzdovými komponenty DAKO,“ uvádí Dagmar Matúšová, generální ředitelka, a doplňuje: „Jsme potěšeni tím, že nás světový výrobce, jakým společnost Siemens je, dlouhodobě považuje za spolehlivého partnera a dodavatele.“

Soupravy metra s označením C2 získaly hned několik prestižních ocenění za design, konkrétně Red Dot Award, Universal Design Award 2013 a Design Consumer Favorite 2013. Vývojově navazují na soupravy C1, nabízejí prostor pro 940 cestujících, přičemž 220 míst je určeno k sezení, 720 k stání. Oproti svému předchůdci nabízejí soupravy C2 více prostoru, výrobce udává čtyři osoby na m2. Změněn byl též design souprav a jejich vnitřní osvětlení, přičemž vnitřní části vozů jsou osazeny LED světly. Dá se říci, že nové soupravy mají oproti svému předchůdci mnoho technických předností.

Dodávky brzdových komponentů od společnosti DAKO-CZ do souprav C2 mnichovského metra budou konkrétně zahrnovat pneumatické moduly, ventily protismyku N8.1, diferenciální ventily, ventily vzduchového odpružení, kohouty, sběrače, nouzové ventily, diagnostické přípojky, škrtiče, konektory a vzduchojemy. Zakázka bude zrealizována do roku 2023. Celkově třemošnická společnost DAKO-CZ dodá od roku 2013, kdy začala realizace první zakázky, do roku 2023 brzdové komponenty na 67 šestivozových souprav mnichovského metra.

Společnost DAKO-CZ je předním výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s více než 200letou tradicí. Firma s ročním obratem více než jedna miliarda korun, na kterém se ze 75 % podílí zahraniční zakázky, sídlí v Třemošnici ve východních Čechách. Většinovým vlastníkem společnosti je společnost Czechoslovak Group a.s. Druhým akcionářem je společnost Tatravagónka Poprad a.s., nejvýznamnější výrobce nákladních železničních vozů a podvozků v Evropě. Tatravagónku spoluvlastní skupina Optifin Invest a přepravní společnost Budamar Logistics.

DAKO-CZ dodává brzdové systémy a komponenty pro nákladní a osobní vozy, příměstské jednotky, lokomotivy, vozy metra i tramvaje. Kromě společností Siemens Mobility a Stadler Rail AG patří mezi odběratele produktů společnosti DAKO-CZ například též Tatravagónka Poprad a.s. či Škoda Transportation a.s. Kolejová vozidla s brzdovými systémy či komponenty DAKO jsou provozována nejen v Evropě, ale také například v Číně, Indii, Malajsii, Indonésii, Alžírsku a Saudské Arábii, kde spolupracuje se světovými výrobci kolejových vozidel a provozovateli kolejové dopravy. Společnost má vlastní vývoj, disponuje moderní zkušební laboratoří a konstrukčním pracovištěm. DAKO-CZ se tedy kromě výroby věnuje též vývoji brzdových systémů a jejich následnému servisu.

V roce 2020 otevřelo ve svých prostorách nové servisní středisko. Vzhledem k zakázkové naplněnosti rozšířila společnost v roce 2020 výrobní halu a kompletně inovovala logistiku, čímž došlo k významnému navýšení výrobní kapacity. V roce 2020 zahájilo DAKO-CZ dodávky pro nového zákazníka, španělskou společnost TALGO, konkrétně pro její soupravy určené pro Egypt. Další zakázky mířily například do Polska, Slovinska, Rakouska či Indie. V roce 2020 se DAKO-CZ umístilo na druhém místě soutěže Vodafone firma roku Pardubického kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…