Dana Kyndrová: Žena mezi vdechnutím a vydechnutím

12.02.2014 15:38

Více než sto velkoformátových fotografií Dany Kyndrové zhlédnou návštěvníci petrohradského Státního muzea a výstavního centra fotografii ROSFOTO. Tvorba přední české fotografky zachycuje životní pouť ženy v plné rozmanitosti. Pozoruhodný cyklus černobílých fotografií bude k vidění v sálech Státního muzea do 20. 4. 2014. V květnu pokračuje přehlídka Jekatěrinburgu. Rozsáhlou přehlídku připravilo České centrum Moskva ve spolupráci s Generálním konzulátem České republiky v Sankt Petěrburgu a Generálním konzulátem České republiky v Jekatěrinburgu.

Dana Kyndrová: Žena mezi vdechnutím a vydechnutím
Foto: Dana Kyndrová
Popisek: Fotografie Dany Kyndrové

ŽIVOT V HLEDÁČKU OBJETIVU

Výstavu tvorby Dany Kyndrové Žena mezi vdechnutím a vydechnutím mohou obdivovat návštěvníci petrohradského Státního muzea a výstavního centra fotografie ROSFOTO od 7. 3. 2014 do 20 4. 2014. Autorka v sérii černobílých fotografií bravurně postihuje zdánlivě obyčejné,
přesto však silné momenty lidského života a bez  kýčových gest vybízí diváka k přemýšlení. Kyndrové fotografie mají společné téma: ženy z různých zemí Evropy v různých fázích jejich životů. Od porodu přes dospívající cvičenky až po dívky anarchistky opásané řemeny na street party.  

ŽENA MEZI VDECHNUTÍM A VYDECHNUTÍM

Výstava fotografií Žena mezi vdechnutím a vydechnutím, patří k nejvýznamnějším projektům Dany Kyndrové. Fotografie vznikaly v období dvaceti let v celé řadě evropských zemí,  včetně  České republiky,  Slovenska, Francie, Švýcarska, Německa či Ruska. Výstava je rozdělena do sedmi oddílů – dospívání, mateřství a rodina, zábava, práce, erotika, víra a stáří. Snímky postihují zejména základní životní hodnoty a obecně platné principy ženství a ženského údělu. Celý projekt byl poprvé představen v roce 2003 na pražské  Staroměstské radnici, od té doby dosáhl řady ocenění doma i v zahraničí.

OSOBNOST DANY KYNDROVÉ

Dana Kyndrová patří mezi nejvýznamnější české dokumentární fotografky současnosti.  Fotografování se začala věnovat již počátkem 70.

let, kdy jí během jejích častých cest do zahraničí uchvacovala nová, do té doby neznámá místa (z tohoto období je nejvýznamnějším cyklem soubor fotografií pořízený v polovině 70. let v Togu). Na dráhu profesionální fotografky se Dana Kyndrová vydala až roku 1992, kdy po 12 letech výuky francouzského a ruského jazyka na katedře jazyků ČVUT a Akademii múzických umění v Praze definitivně opustila dosavadní kariéru profesorky cizích jazyků a dala se na dráhu fotografky na volné noze. Stěžejní motiv její tvorby představuje „člověk“. Dana Kyndrová má na svém kontě více než 60 autorských výstava a je držitelkou řady prestižních ocenění.

ORGANIZÁTOŘI

České centrum Moskva,

Generální konzulát České republiky v Sankt Petěrburgu,

Generální konzulát České republiky v Jekatěrinburgu.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních

metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …