Desítky dětí našly svého válečného veterána

19.11.2016 17:40

Komise složená ze zástupců Ministerstva obrany a příslušníků Armády České republiky vybrala ve středu 16. listopadu deset nejlepších literárních prací v soutěži „Najdi svého veterána“.

Desítky dětí našly svého válečného veterána
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Soutěž vyhlásil odbor komunikace Ministerstva obrany začátkem letošního školního roku na armádním Facebooku. Úkolem žáků a studentů bylo najít ve svém okolí válečného veterána, popovídat si s ním a získané informace pak literárně zpracovat do formy rozhovoru. Uzávěrka soutěže byla na konci října.

V soutěži se nakonec sešly přes tři desítky rozhovorů. Některé byly vedeny s novodobými válečnými veterány, kteří se účastnili misí v Afghánistánu či Kosovu. Přišel ovšem i rozhovor s pamětníkem generálporučíkem Jaroslavem Klemešem, posledním žijícím parašutistou, který byl vysazený na území protektorátu. „Jsem rád, že o soutěž byl takový zájem. Někteří opravdu pečlivě pátrali ve svém okolí, aby našli válečného veterána. Věřím, že jim to přineslo zajímavé a nové zkušenosti,“ řekl jeden z členů komise Radek Zíta z odboru komunikace.

Pro výherce a jejich doprovod je připravena návštěva Ministerstva obrany v Praze Na Valech a upomínkové předměty. Poděkování ovšem patří všem účastníkům soutěže „Najdi svého veterána“.

  • V příloze najdete dva příklady rozhovorů - se zdravotnicí 1. české polní nemocnice, kapitánkou Marií Charvátovou a válečným veteránem, generálporučíkem Jaroslavem Klemešem.

Soubory ke stažení

Výherci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…