Díla vytvořená pro Metropolitní operu v New Yorku a originály dopisů W. A. Mozarta k vidění v Národní knihovně

12.04.2016 7:34

V rámci oslav mozartovských výročí představuje Národní knihovna ČR (NK) fragment tvorby amerického lékaře a kreslíře Marka Podwala. V jeho kresbách, zobrazujících obdiv Pražanů k Mozartovi, se snoubí historie a legendy. Expozice je doplněna unikátními archiváliemi z fondu Hudebního oddělení Národní knihovny.

Díla vytvořená pro Metropolitní operu v New Yorku a originály dopisů W. A. Mozarta k vidění v Národní knihovně
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

K nejcennějším exemplářům na výstavě patří nepochybně korespondence pocházející z rukou samotného W. A. Mozarta a členů jeho rodiny. Do sbírky byly dopisy darovány v roce 1845 známým vídeňským sběratelem hudebních autografů Aloisem Fuchsem. Jsou opatřeny rukopisnými poznámkami A. Fuchse potvrzujícími pravost dokumentů a jejich dataci. Dalšími unikátními dokumenty jsou například partitury z Mozartova památníku.

K vidění bude také výběr uhlotisků z padesáti sad Marka Podwala a jeho limitované edice s mozartovskou tematikou, která byla vytvořena pro Metropolitní operu v New Yorku. V Podwalových obrazech lze najít humor, odraz geniality Mozartovy hudby nebo pražskou architekturu.

Výstava bude přístupná od 14. dubna 2016 do 22. května v Galerii Klementinum Národní knihovny České republiky. Navštívit výstavu lze od úterý do neděle vždy od 10:30 do 18:00. Vstup je zdarma.

Mark Podwal, americký autor a ilustrátor řady knih, je rovněž nositelem francouzského Řádu umění a literatury. Jeho díla jsou k vidění v Metropolitním muzeu umění v New Yorku, ve Victoria and Albert Museum, v Britské knihovně v Londýně či Židovském muzeu v Praze. Velkou popularitu si získal svými kresbami pro New York Times. V roce 1996 mu byl francouzskou vládou udělen Řád umění a literatury. Dlouhodobě se věnuje židovské kultuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…