Dny otevřených dveří ministerstva kultury navštívily v sobotu již tisíce lidí

22.09.2015 15:33

Velký úspěch slaví i fakt, že ministr kultury Daniel Herman se ujal průvodcovské role a provádí návštěvníky Nostického paláce svou pracovnou, která je v místě bývalé ložnice rodiny hrabat Nostitzů.

Dny otevřených dveří ministerstva kultury navštívily v sobotu již tisíce lidí
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Návštěvníci mají možnost prohlédnout si krásný barokní Nostický palác, pracovny vedení resortu i pracovnu ministra kultury, navštíví obrazárnu paláce s mnoha pozoruhodnými díly starých mistrů, pokochají se krásou Kulečníkového sálu i Modrého salonku, které jsou využívány pro pracovní setkání, přijímání hostů i slavnostní příležitosti, nahlédnou do Kaple Nanebevzetí Panny Marie, která přímo v ose palácové enfilády doplňuje celkový duchovní rozměr tohoto bývalého šlechtického sídla, ve kterém se výrazným způsobem pěstovalo a podporovalo umění a veškeré kulturní dění té doby. Mohou také nahlédnout do slavné nostické knihovny, která čítá na 14 tisíc svazků a je ve správě Národního muzea.

V přízemí paláce se návštěvníkům představuje 25 z celkem 29 příspěvkových organizací ministerstva (například Národní muzeum, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, Národní divadlo, Národní technické muzeum, Moravské zemské muzeum, Národní památkový ústav, Národní ústav lidové kultury ve Strážnici, Muzeum romské kultury v Brně, Památníky Terezín a další (seznam všech účastníků naleznete v příloze).

Tento rok pracovníci ministerstva kultury a jeho příspěvkových organizací mysleli i na nejmenší návštěvníky Nostického paláce a naplánovali ve spolupráci s Muzeem loutkářských kultur v Chrudimi krátká představení dvou loutkohereckých souborů v Konírně Nostického paláce; v přízemí navíc probíhají i lákavé výtvarné dílny pro děti.

Z promítaného dokumentárního filmu se návštěvníci dozvědí, jak vypadal Nostický palác před složitou a náročnou rekonstrukcí, i jak rekonstrukce probíhala. Národní technické muzeum přivezlo model funkčního parního stroje, takže i technicky orientovaní návštěvníci si přijdou na své. Příjemnou atmosféru dokreslují špičkoví hudebníci České filharmonie a odpoledne očekáváme trio hudebníků, kteří hrají uhrančivou romskou muziku. Velký úspěch slaví i fakt, že ministr kultury Daniel Herman se ujal průvodcovské role a provádí návštěvníky Nostického paláce svou pracovnou, která je v místě bývalé ložnice rodiny hrabat Nostitzů.

Akce pokračuje v neděli v době od 10 do 17 hodin. Čtyřtisící návštěvník bude obdarován krásnou publikací o památkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…