Do Náprstkova muzea zavítá jeden z nejznámějších českých dokumentárních fotografů Jindřich Štreit

12.01.2017 17:32

Národní muzeum připravilo pro příznivce dokumentární fotografie besedu s jedním z nejznámějších fotografů, uznávaných i v Evropě, Jindřichem Štreitem. V rámci besedy, která se uskuteční v úterý 17. ledna 2017 od 18 hodin v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur, se návštěvníci budou moci dozvědět mnoho zajímavostí o jeho životě a vztahu k fotografii.

Do Náprstkova muzea zavítá jeden z nejznámějších českých dokumentárních fotografů Jindřich Štreit
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

Jindřich Štreit (*1946) byl k fotografii přiveden svým otcem velmi záhy a první samostatnou výstavu měl už v roce 1967 při příležitosti ukončení svého vysokoškolského studia. Zprvu se věnoval zejména dokumentaci vesnického života a romské tematice. Tyto zkušenosti pak zúročil při práci v zahraničí, kde od roku 1991 pracoval na mnoha různých projektech, výstavách a fotograficky dokumentoval běžný život místních obyvatel. Za všechny je možné jmenovat například výpravu do Japonska, kde po úspěšné výstavě v Metropolitním muzeu v Tokiu žil tři měsíce ve vesnici Akagi, což mu umožnilo pojmout fotografii jako antropologický výzkum.

V rámci fotografického festivalu navštívil Jindřich Štreit i Čínu nebo Brazílii, ve které zmapoval život českých emigrantů z různých období. Podíval se i do dalších zemí, které částečně kopírují cesty Enriqua Stanko Vráze, jehož výstavu fotografií Náprstkovo muzeum právě hostí. To poskytuje zajímavé porovnání dvou fotografů z různých období a jejich práce ve stejných oblastech. Posluchač si tak může všímat rozdílů jak v technice fotografie nebo zájmů fotografa, tak i změn v podobě zachycených zemí. Všechny navštívené země zaznamenal Štreit osobitým pohledem nikoliv jako turista či cestovatel, ale jako člověk, který má rád lidi.

Vstupné na přednášku je 30 Kč.

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…