Dubnová čísla dle očekávání ukázala, že se českému exportu daří

08.06.2014 11:13

Podle dnes zveřejněných čísel skončil v dubnu zahraniční obchod v národním pojetí přebytkem 16,5 mld. Kč, což představuje meziroční přírůstek o 1,5 mld. Kč. Vývoz se tak ve čtvrtém měsíci meziročně zvýšil o 11,2 % (na 266,4 mld. Kč) a dovoz o 11,3 % (na 249,9 mld. Kč).

Dubnová čísla dle očekávání ukázala, že se českému exportu daří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jen pro doplnění. Podle přeshraniční statistiky vzrostl vývoz v březnu o 10,8 % a dovoz o 9,2 %.

Dubnová čísla ukázala, že se českým exportérům daří prosadit se na klíčových evropských trzích. Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 53,1 mld. Kč a byla tak meziročně o 5,7 mld. Kč vyšší. Na dobrém výsledku se již tradičně podepsal vývoz automobilů a dalších dopravních prostředků a výrazněji také spotřebního zboží. Přebytek v tomto segmentu vzrostl o 0,6 mld. Čeští exportéři dokáží využívat zvyšující se poptávky na okolních trzích, na mimoevropských trzích již tak úspěšní nejsou. V dubnu se prohloubil schodek se státy mimo EU o 4,0 mld. Kč na 35,6 mld. Kč.

O Asociaci exportérů

Asociace exportérů byla založena 2002 a je dobrovolným sdružením podle zákona 83/1990 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků. Asociace zastupuje své členy při prosazování společných zájmů, zejména při prosazování průhledného, nediskriminujícího a svobodného podnikatelské prostředí s cílem zachování a zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských firem a společností, zejména firem a společností exportních. Asociace jedná s orgány státní správy a s dalšími organizacemi nebo jednotlivci, kteří mohou přispět k prosazení cílů, propaguje své cíle v médiích, organizuje a provádí vzdělávací, společenské a propagační akce zaměřené na dosažení cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…