Dvě třetiny rodičů v Česku na sobě šetří kvůli svým dětem, je to ale méně než vloni

12.05.2014 19:20

Děti jsou v Česku na prvním místě. Dvě třetiny rodičů (67 %) na sobě šetří právě kvůli svým potomkům. Vloni to bylo dokonce 72 %. V okolních zemích jsou rodiče ještě obětavější. Na Slovensku se kvůli ratolestem uskrovní dokonce 87 % rodičů, v Polsku 85 % a v Bulharsku 79 % rodičů. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT, kterého se účastnilo 1 500 respondentů. Nejvíce se musí uskrovnit domácnosti se středoškoláky, nejméně rodiny s malými dětmi.

Dvě třetiny rodičů v Česku na sobě šetří kvůli svým dětem, je to ale méně než vloni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Češi investují do dětí v průměru 8 300 korun měsíčně, podobně jsou na tom Poláci (8 450 korun). Naopak Slováci výdaje za své děti zvýšili, utratí 11 000 korun, nejméně investují do potomků Bulhaři - v průměru kolem 4 000 korun. Z průzkumu vyplývá, že nejvíc peněz utratí rodiče za domácí stravu. V Česku je to v průměru 2 800 korun, tedy třetina všech výdajů, stejně jako na Slovensku (34 %). V Bulharsku je to 37 % a v Polsku dokonce 45 % veškerých výdajů na děti. V těsném závěsu jsou výdaje za školu, které u nás tvoří čtvrtinu všech peněz určených z rodinného rozpočtu dětem.

Poláci dávají na kroužky dětí třikrát víc peněz než Češi

Nejštědřejší sponzoři dětských kroužků jsou v Polsku. Poláci dají na koníčky svých ratolestí třikrát víc než Češi. A v této položce nás předhonili i naši východní sousedé. „Zatímco rodiče v Česku stojí sporty či hra na hudební nástroj necelých 500 korun měsíčně, Slováci zaplatí dětem o dvě stovky víc. Bulhaři naopak nepodporují zájmovou činnost svých ratolestí téměř vůbec,“ říká marketingový ředitel PROFI CREDITu Ondřej Šmakal. Češi jsou ovšem přeborníci v utrácení za hračky a spotřební zboží. Měsíčně dětem na sportovní vybavení, hračky a elektroniku dají téměř tisícovku, což je dvakrát víc než na Slovensku.

Budoucnost vidíme růžově

„Češi jsou optimisti. Téměř dvě třetiny z nás (63 %) věří, že se budou mít v budoucnu lépe než dnes. Horší ekonomickou situaci si připouští jen 18 % obyvatel Česka“, uvádí Ondřej Šmakal. To Slováci jsou skeptičtější. Celá čtvrtina (26 %) vidí svou budoucnost černěji, ve světlejší zítřky věří 53 % Slováků. V Polsku si 37 % lidí myslí, že na tom v budoucnu budou stejně jako dnes. Horší vyhlídky si připouští je 11% Poláků. Nejhůř vidí budoucnost Bulhaři. Třetina z nich je přesvědčena, že se budou mít čím dál tím hůř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.