Dvoustranné česko-slovenské jednání mezi SÚJB a ÚJD

24.03.2018 7:37

Pravidelné bilaterální jednání mezi dozorovými orgány ČR a SR, organizované na základě Smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o spolupráci v oblasti státního dozoru nad bezpečností jaderných zařízení a státního dozoru nad jadernými materiály, se uskutečnilo ve dnech 20. a 21. března 2018 v Bratislavě.

Dvoustranné česko-slovenské jednání mezi SÚJB a ÚJD
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Českou delegaci vedla předsedkyně SÚJB D. Drábová, slovenskou pak předsedkyně ÚJD M. Žiaková. V průběhu jednání se zúčastněné strany navzájem informovaly o vývoji v legislativní oblasti a o významných událostech, k nimž došlo v provozovaných jaderných elektrárnách za období od poslední schůzky.

Velmi obsáhlá, otevřená a oboustranně užitečná diskuse byla věnována otázkám provozu jaderných elektráren, včetně problematiky vyřazování slovenského jaderného zařízení v lokalitě Jaslovské Bohunice. Poskytnuta byla informace o průběhu a pozitivních výsledcích IRRS Follow-up mise, jež proběhla v květnu 2017 v České republice.

Jednání se opět zúčastnili zástupci slovenského Úřadu veřejného zdravotnictví (Odboru ochrany zdraví před zářením) a prezentovali progres v oblasti legislativy o radiační ochraně v SR. Velmi ocenili pomoc SRO SÚJB a možnost konzultovat nejen legislativní otázky, ale i problematiku monitorování radiační situace a využívání systému MonRaS.

Na programu bilaterálního jednání byla i situace v mezinárodních organizacích, speciální pozornost byla zaměřena tentokrát na prodlužování životnosti jaderných zařízení z pohledu ESPOO konvence. Z diskuse k tomuto tématu vyplynul důraz na nutnost společného postupu v rámci pracovní skupiny pro posuzování vlivů na životní prostředí a strategické environmentální hodnocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…