ERÚ: Solární křest Aleny Vitáskové

29.06.2017 18:10

V úterý 27. června 2017 pokřtila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková svou knihu Solární baroni. Jde o první díl z trilogie. Další díly, Příprava mé vraždy a Vrazi v taláru, budou následovat v nadcházejících měsících. Ačkoliv názvy i podtitul Organizovaný zločin napovídají dost o obsahu, samotná autorka spíš než o detektivním příběhu hovoří o české tradici Švejka či Černých baronů, textů, které vážné věci opisují humorem.

ERÚ: Solární křest Aleny Vitáskové
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Věcí vážných a smutných zažíváme v životě dost. Při psaní relaxuji, můžu se na věci podívat z nadhledu, s odstupem času se nad nimi pousmát – alespoň nad některými. A právě takový příběh a náladu jsem chtěla zachytit. Věřím, že se mi to povedlo, ale finální verdikt vyřknou až čtenáři," popisuje svou literární práci Alena Vitásková.

Křtu se krom samotné autorky zúčastnila řada význačných osobností. Moderování se chopil Alexander Hemala a hudební doprovod obstaral Felix Slováček. Role kmotrů se s potěšením zhostili fotograf Jadran Šetlík a farář Zbigniew Jan Czendlik. Prezident Miloš Zeman se zúčastnit nemohl, zaslal však srdečnou zdravici, ze které si dovolíme citovat úvodní slova:

Vážení a milí přátelé,

jako prezident republiky velmi často zasílám zdravice u příležitosti významných akcí. Rozhodně nechci snižovat ani jednu z nich, ale v případě křtu knihy „Solární baroni" od Aleny Vitáskové musím bez okolků konstatovat, že jde o jednu z nejdůležitějších událostí poslední doby.

Ono se, milí přátelé, totiž v solárním byznysu ve velkém krade. Okrádán je stát a tedy všichni občané naší krásné země.

(zdravici prezidenta republiky v plném znění najdete zde)

Vztah předsedkyně ERÚ k přemrštěným dotacím na podporu obnovitelných zdrojů energií je veřejně známý a také nese důsledky. Za svůj přístup čelí opakovaným snahám o profesní likvidaci a připravována byla i likvidace fyzická. Svými knihami Alena Vitásková nastavuje s humorem zrcadlo dnešní společnosti: „Zaleží na vašich životních zkušenostech či představivosti, zda knihu zařadíte mezi surrealismus, nebo naturalismus. Říkám, že je to beletrie, podobnost se skutečností je čistě náhodná. Pokud tam najdete ‚svého lobbyistu‘, ‚svého politika‘, ‚svého státního zástupce‘… pak jste odhalili bídu dnešního bohatství, ale je to jen vaše fantazie."

Mandát předsedkyně ERÚ končí Aleně Vitáskové letos v červenci. Od srpna nastoupí nová Rada ERÚ, čímž se mění i systém vedení úřadu.

„Často o sobě čtu, že jsem bojovně naladěná nebo přímo bojovnice – v dobrém i ve zlém. Ve své pozici jsem ale nemohla jednat jinak. Pokud nechcete podlehnout nezákonnostem, nechcete zbytečně plýtvat penězi vytaženými z kapes občanů a legislativu nechápete podle zadání politicko-mocenské lobby, potom musíte bojovat. Zákony přeci musí být pro lidi, ne tuneláře a šmejdy. Pevně věřím, že přinejmenším miliardy, ne-li přímo desítky miliard jsem spotřebitelům a této republice za svého působení ušetřila," bilancuje své působení Alena Vitásková a naznačuje své další kroky: „Od energetiky si chvíli odpočinu – přinejmenším rok, jak mi velí zákon. Nutně potřebuji relaxovat a chci se věnovat jen svým zálibám."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…