ERÚ: Vyvážený tarifní systém - od NTS k VTS

17.08.2016 19:34

Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes zveřejnil oficiální výstupy veřejného konzultačního procesu k Nové tarifní struktuře (NTS) a představil své budoucí kroky. Osobní diskuse s občany i on-line podněty zaslané prostřednictvím formuláře, kterých se sešlo přes 16 tisíc, ukazují na nejpalčivější místa původního návrhu.

ERÚ: Vyvážený tarifní systém - od NTS k VTS
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Chtěla bych ubezpečit každého, že výstupům konzultačního procesu přikládám velkou váhu a jsem velmi ráda, že podnětů dorazil tak vysoký počet. Již nyní mohu říct například to, že budoucí návrh Vyváženého tarifního systému nepočítá s platbou stanovenou primárně podle jističe,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Platbu za jistič by měl ve výpočtech nahradit parametr soudobosti. Zatímco kapacita jističe vyznačuje bezpečnostní a tedy teoretický limit spotřeby, soudobost značí, kolik spotřebičů nárazově domácnosti skutečně využívají a kdy je zapínají. Například chalupáři, kteří se NTS obávali, protože mají vysoké jističe, mohou být klidní. Své přístroje totiž zapínají hlavně o víkendu, kdy je síť méně vytížená, přinášejí jí jen minimální náklady. „Již v průběhu veřejného konzultačního procesu jsem občanům sdělila, že jsme národ chatařů, chalupářů a zahrádkářů a nepřipustím, aby necitlivou a zcela zbytečnou změnou došlo k znehodnocení našich zvyklostí a životního stylu!“ sdělila Alena Vitásková.

Vyvážený tarifní systém (VTS), jak je pojmenován budoucí návrh, se bude soustřeďovat především na spravedlivé rozdělení nákladů na provoz distribuční soustavy. Náklady přitom neřeší jen z dnešního pohledu, ale s ohledem na následující desetiletí, kdy se počítá s rychlým růstem decentrální výroby.

Státní energetická koncepce předpokládá, že decentrální zdroje energie bude mít v roce 2040 až 60 % spotřebitelů na hladině nízkého napětí, zatímco nyní je to sotva 0,5 %. Takto radikální změna tarifní struktury není nutná. Bude vázána na aktuální situaci na energetickém trhu ČR i EU a dosažení 30% podílu decentrální výroby na nízkém napětí, což lze odhadnout na desetiletí.

„V žádném případě nechceme penalizovat samovýrobce elektřiny, ať už si montují na střechu solární panely nebo jiné zdroje energie. Musíme pro ně nastavit speciální tarif tak, aby náklady na jejich připojení neplatili ostatní uživatelé sítě a zároveň byl tarif pro samovýrobce tak zajímavý, že se nebudou chtít odpojit,“ dodává Alena Vitásková.

Pokud by se samovýrobci odpojovali, doplatily by na to obě strany. V síti by zůstalo méně lidí a její provoz by je tak vyšel dráž. Ti, co by se odpojili, by zase přišli o možnost využití sítě jako bezpečnostního prvku, pokud by decentrální zdroj energie z jakéhokoliv důvodu selhal.

Vyvážený tarifní systém bude ERÚ sestavovat v souladu s Opatřením předsedkyně ERÚ, které předsedkyně ERÚ vydala k dané problematice v návaznosti na výsledky veřejného konzultačního procesu. Opatření předsedkyně naleznete na webu www.eru.cz a bude zveřejněno v médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…