ERÚ detailně kontroluje náklady regulovaných subjektů

05.11.2015 16:47

V minulém roce byl na Energetickém regulačním úřadě (ERÚ) zřízen útvar pro kontrolu ekonomicky oprávněných nákladů v oblasti plynárenství a elektroenergetiky. Kontrole podléhají všechny regulované subjekty, zabývající se přepravou a distribucí plynu, přenosem a distribucí elektřiny.

ERÚ detailně kontroluje náklady regulovaných subjektů
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Prvotním úkolem útvaru bylo zpracovat metodiku kontroly ekonomicky oprávněných nákladů, kterou se stanoví podmínky, za kterých jsou náklady regulovaných subjektů ekonomicky oprávněné, tj. nezbytné pro výkon regulované činnosti. S obsahem metodiky byly seznámeny regulované subjekty formou seminářů, které proběhly na půdě ERÚ.

V březnu tohoto roku byly zahájeny tři kontroly regulovaných subjektů. Předmětem kontrol je ověřování správnosti podkladů, které byly ERÚ předloženy pro potřeby regulace cen. Zahájení kontroly předcházela důkladná analýza ekonomických dat a informací týkajících se hospodaření společnosti. Analyzovány byly jak informace, které byly získány z veřejných zdrojů (obchodní rejstřík, internetové stránky společnosti) a vnitřních materiálů ERÚ (regulační výkazy), tak informace získané na základě žádosti o poskytnutí podkladů, které byly vyžádány od všech regulovaných společností. V současné době zaměstnanci ERÚ vypracovávají protokoly o kontrole, které jsou jedním z nebytných úkonů k jejich ukončení.

„Kontroly nákladů budou pokračovat během IV. regulačního období, aby byly vytvořeny odpovídající podklady pro tvorbu metodiky zveřejňování nákladů. Cílem ERÚ je zveřejňovat ty náklady regulovaných subjektů, které vstupují do ceny konečného spotřebitele. Roční tzv. ‚audit nákladů‘ bude ERÚ zveřejňovat na svých webových stránkách od V. regulační periody. Zákazník tak získá transparentním způsobem informaci, jaké náklady regulovaného subjektu mu jsou zahrnuty do ceny. Podobný systém zavedl americký federální regulátor (FERC), který touto praxí zvýšil ochranu spotřebitele a ztransparentnil velkou část cenotvorby,“ sdělila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…