Ekonomika.cz: Polsko chce energetickou soběstačnost, i Evropě navzdory

15.10.2013 8:37

Čtyřicetimilionové Polsko má v tom jasno. Nechce být vazalem dodávek plynu z Ruska, nebo trpět závislostí na exportu energií. Chce dosáhnout energetické soběstačnosti, a proto sází na uhlí, kterého má dostatek. Podrobnosti přináší ve svém tématu týdne web ekonomika.cz.

Ekonomika.cz: Polsko chce energetickou soběstačnost, i Evropě navzdory
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Domácí černé uhlí a lignit zůstanou hlavní energetickou surovinou. Podle polského premiéra Donalda Tuska je dosažení soběstačnosti spojeno s maximálním využitím vlastních zdrojů.

Polsko dnes získává z uhlí plných devadesát procent elektřiny. Zdánlivě by se tak nic nemělo příliš měnit. Jenže udržet prostý status quo je nemožné. Drtivá většina elektráren je zastaralá, s nízkou účinností a neúnosným stupněm znečištění ovzduší. Neefektivní je i samotná těžba surovin, především černého uhlí. Polské doly mají existenční potíže. Nízké ceny za uhlí dokonce způsobily, že Polsko, které má vedle Ruska největší zásoby v Evropě, začalo v poslední době dovážet pro své elektrárny lacinější uhlí právě z Ruska, České republiky a z USA.

Polsko přitom považuje redukci zplodin v současné podobě za předčasnou a nerespektující panující ekonomickou situaci. V této věci je s EU na kordy. Varšava se kolem sebe snaží vytvořit skupinu dalších zemí, které se cítí redukčními emisními cíli unie rovněž ohroženy. Jde například o Maďarsko, Slovensko, Rumunsko.

Polská energetika je zastaralá nejen při výrobě elektrické energie, ale i v těžbě surovin, při přenosu energie a její distribuci. Během příštích čtyř let Polsko bude muset odstavit dosluhující elektrárenské bloky s úhrnnou kapacitou 6000 MW, což je jedna pětina celkového instalovaného výkonu, uvádí ekonomika.cz.

Vesměs jde o elektrárny, které nejsou přizpůsobené požadavkům Evropské unie na ochranu životního prostředí. Jejich vyřazením by se měl stav ovzduší logicky zlepšit. Ale ani nové elektrárenské bloky nebudou k životnímu prostředí nijak šetrné. Týká se to především nových kapacit v elektrárně v Opole, padesát kilometrů od českých hranic. Stavba, kterou popohání premiér Donald Tusk, by měla stát necelé 3 miliardy Euro a měla by přinést do polských sítí dalších 1800 MW.

Jenže tato stavba je už delší dobu trnem v oku v Bruselu. Jo Leinen, europoslanec za Německo uvedl, že připravované bloky v EL Opole jsou nelegální, protože postrádají adekvátní standardy klimatické ochrany. Navzdory stížnostem z EU výstavbu ale posvětil polský nejvyšší soud s poněkud polemickým zdůvodněním, že unijní směrnice dosud nejsou součástí polského práva a tudíž nejsou závazné.

Poláci si výhled do budoucna vymezili třemi scénáři, které počítají do roku 2050 s klíčovou rolí těžby a zpracování uhlí z bohatých domácích zdrojů. Nejnižší náklady vyžaduje první scénář, který odborníci doporučují vládě. Předpokládá rozsáhlé investice do těžebního průmyslu, otevření nových ložisek černého a hnědého uhlí a výstavbu moderních dolů. Podle něj by polská energetika měla mít k dispozici ročně 60 milionů tun hnědého a 50 milionů tun černého uhlí.  Při druhém scénáři, modelu status quo, čili zachování současného stavu a dovozu uhlí, investice významně rostou. Zcela nejdražší by byl pro Polsko scénář postavený na budování atomových elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…