Ekonomika.cz: Polsko chce energetickou soběstačnost, i Evropě navzdory

15.10.2013 8:37

Čtyřicetimilionové Polsko má v tom jasno. Nechce být vazalem dodávek plynu z Ruska, nebo trpět závislostí na exportu energií. Chce dosáhnout energetické soběstačnosti, a proto sází na uhlí, kterého má dostatek. Podrobnosti přináší ve svém tématu týdne web ekonomika.cz.

Ekonomika.cz: Polsko chce energetickou soběstačnost, i Evropě navzdory
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Domácí černé uhlí a lignit zůstanou hlavní energetickou surovinou. Podle polského premiéra Donalda Tuska je dosažení soběstačnosti spojeno s maximálním využitím vlastních zdrojů.

Polsko dnes získává z uhlí plných devadesát procent elektřiny. Zdánlivě by se tak nic nemělo příliš měnit. Jenže udržet prostý status quo je nemožné. Drtivá většina elektráren je zastaralá, s nízkou účinností a neúnosným stupněm znečištění ovzduší. Neefektivní je i samotná těžba surovin, především černého uhlí. Polské doly mají existenční potíže. Nízké ceny za uhlí dokonce způsobily, že Polsko, které má vedle Ruska největší zásoby v Evropě, začalo v poslední době dovážet pro své elektrárny lacinější uhlí právě z Ruska, České republiky a z USA.

Polsko přitom považuje redukci zplodin v současné podobě za předčasnou a nerespektující panující ekonomickou situaci. V této věci je s EU na kordy. Varšava se kolem sebe snaží vytvořit skupinu dalších zemí, které se cítí redukčními emisními cíli unie rovněž ohroženy. Jde například o Maďarsko, Slovensko, Rumunsko.

Polská energetika je zastaralá nejen při výrobě elektrické energie, ale i v těžbě surovin, při přenosu energie a její distribuci. Během příštích čtyř let Polsko bude muset odstavit dosluhující elektrárenské bloky s úhrnnou kapacitou 6000 MW, což je jedna pětina celkového instalovaného výkonu, uvádí ekonomika.cz.

Vesměs jde o elektrárny, které nejsou přizpůsobené požadavkům Evropské unie na ochranu životního prostředí. Jejich vyřazením by se měl stav ovzduší logicky zlepšit. Ale ani nové elektrárenské bloky nebudou k životnímu prostředí nijak šetrné. Týká se to především nových kapacit v elektrárně v Opole, padesát kilometrů od českých hranic. Stavba, kterou popohání premiér Donald Tusk, by měla stát necelé 3 miliardy Euro a měla by přinést do polských sítí dalších 1800 MW.

Jenže tato stavba je už delší dobu trnem v oku v Bruselu. Jo Leinen, europoslanec za Německo uvedl, že připravované bloky v EL Opole jsou nelegální, protože postrádají adekvátní standardy klimatické ochrany. Navzdory stížnostem z EU výstavbu ale posvětil polský nejvyšší soud s poněkud polemickým zdůvodněním, že unijní směrnice dosud nejsou součástí polského práva a tudíž nejsou závazné.

Poláci si výhled do budoucna vymezili třemi scénáři, které počítají do roku 2050 s klíčovou rolí těžby a zpracování uhlí z bohatých domácích zdrojů. Nejnižší náklady vyžaduje první scénář, který odborníci doporučují vládě. Předpokládá rozsáhlé investice do těžebního průmyslu, otevření nových ložisek černého a hnědého uhlí a výstavbu moderních dolů. Podle něj by polská energetika měla mít k dispozici ročně 60 milionů tun hnědého a 50 milionů tun černého uhlí.  Při druhém scénáři, modelu status quo, čili zachování současného stavu a dovozu uhlí, investice významně rostou. Zcela nejdražší by byl pro Polsko scénář postavený na budování atomových elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…