Elektrárna Kamýk je po modernizaci za 160 milionů korun zpět

08.09.2014 17:12

Více než roční generální oprava jednoho z celkových čtyř soustrojí vodní elektrárny Kamýk je minulostí. Modernizované soustrojí TG1 vyrobí ve srovnání s dosavadním stavem o 1,1 milionu kWh elektřiny více, a ze stejného množství vltavské vody tak bude pokryta spotřeba dalších 300 domácností ve středních Čechách. O tisíce litrů se také sníží olejové provozní náplně a zvýší se ekologie provozu.

Elektrárna Kamýk je po modernizaci za 160 milionů korun zpět
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Po 17 měsících je největší modernizační akce na soustrojích ve více než 50leté historii elektrárny Kamýk minulostí. V její provozní budově jsou opět v provozu všechna soustrojí. Novotou zářící TG1 (čtvrtina výrobní kapacity) o instalovaném výkonu 10 MW nyní ročně vyrobí ze stejného množství vltavské vody navíc 1,1 milionu kWh elektřiny, a pokryje tak spotřebu dalších 300 domácností ve středních Čechách. „Akce, jejíž náklady dosahují 160 milionů korun, je součástí programu modernizace a ekologizace vodních elektráren ČEZ, a. s. V jeho rámci jsme dosud zmodernizovali a zvýšili účinnost 20 vodních elektráren za zhruba 2 miliardy korun,“ shrnuje Petr Maralík, ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s.

Při modernizaci Kamýku bylo využito nejnovějších poznatků vědy a techniky, jež umožní dosáhnout vyšší účinnosti při zpracování hydropotenciálu. Bez zajímavosti není ani ekologická stránka modernizace. V rámci generální opravy totiž došlo mj. ke změně hydraulického ovládání soustrojí a rychlozávěrů z nízkotlaké na vysokotlakou hydrauliku. „Díky tomu klesl objem provozních olejových náplní v regulaci turbíny z původních cca 8,5 tisíce litru na desetinu,“ přidává zajímavé detaily Petr Velas, vedoucí oddělení provozu vodní elektrárny Kamýk.

Všechno jen ne klid – tak by se dal krátce shrnout uplynulý více než rok na vodní elektrárně Kamýk. Součást tzv. Vltavské kaskády ve své energetické části spolehlivě vyrábí elektřinu už 53. rokem, ale ten poslední patřil mezi nejživější. V rámci celkové modernizace soustrojí TG1 bylo třeba vyzvednout a demontovat celé soustrojí a transportovat jej po dílech do výrobních závodů k provedení opravy. Následovalo provedení potřebných měření a diagnostik, na základě kterých byla rozhodnuto o výrobě nových dílů soustrojí. V provozní budově elektrárny např. probíhala postupně tříměsíční kompletace rozměrné strojní součásti statoru a stejně časově náročná kompletace rotoru generátoru. Na převinutí nového 36tunového statoru bylo spotřebováno 17,5 kilometru vodiče, 10 kg stříbrné pájky na jeho pospojení, 20 km izolační a skelné pásky na izolování pájených spojů a 410 kg sklolaminátových izolací. Z unikátních přípravných operací stojí za zmínku především lisování rotorové hvězdy (ohřáté na 190 °C) na hřídel generátoru (podchlazené na -34 °C) nebo montáž rotorového paketu na hvězdu rotoru. Veškeré operace přitom probíhaly s přesností na desetiny milimetru.

Souběžně s odstávkou soustrojí TG1 tři ostatní nadále průběžně vyráběla čistou elektřinu a plnila potřeby energetické soustavy. Obdobnou proměnou na Kamýku prošlo v roce 2008 soustrojí TG3, generální opravy zbylých dvou (TG2 a TG4) se předpokládají v následujících letech. Zhotovitelé, kteří vyšli vítězně z veřejné soutěže na opravu soustrojí, jsou 1. Servis Energo pro opravu a výrobu synchronního alternátoru a konsorcium ČKD Blansko Engineering - ČKD Blansko Holding pro opravu strojní části turbíny.

Elektřina pro 17 tisíc domácností

Elektrárna Kamýk slouží z vodohospodářského hlediska k vyrovnání kolísavého odtoku z Elektrárny Orlík a umožnění špičkového provozu elektrárny. Za celou historii vyrobila více než 3,5 miliardy kWh elektřiny. Jen v loňském roce to bylo téměř 95 milionů kWh. Počet zaměstnanců zde od roku 1961 postupně klesl z původních 25 na dnešních sedm. Roku 1999 přešla Elektrárna Kamýk na bezobslužný provoz. Významná hodnota elektrárny spočívá v trvalé pohotovosti soustrojí, v rychlosti operativního najetí na plné zatížení za necelé 2 minuty, najetí soustrojí ze tmy a také v nízké poruchovosti (v průměru 1,6 poruchy na rok za posledních 20 let). V roce 2002 se také Vodní dílo Kamýk, podobně jako další díla na Vltavě, postavilo do cesty přírodnímu živlu. Elektrárna za to zaplatila zatopením soustrojí po spojky turbín a několikaměsíční nucenou odstávkou z důvodu oprav. Při zvýšených průtocích v roce 2013 a probíhající generální opravě soustrojí TG1, během níž byly otevřeny průtokové cesty, obstála už bez vážných poškození.


Elektrárna Kamýk řečí statistik

Typ elektrárny

Nízkotlaká, přehradová, vyrovnávací, pološpičková

Typ turbíny

Kaplan (4-K-69) / 3 800 mm

Rok uvedení do provozu

1961

Instalovaný výkon

4 x 10 MW

Spád

10 - 15,5 m

Otáčky

150 ot./min

Kapacita průtoku turbínou

4 x 90 m3/s

Transformátory blokové

2 x 25 MVA

Transformátory vlastní spotřeby

2 x 630 kVA, 1 x 1 250 kVA

V dalších letech se ve stále větším rozsahu začnou na objemu výroby Vodních elektráren ČEZ, a. s., projevovat pozitivní efekty vyplývající z programu ekologizace a modernizace. Celkově by takto získaný přírůstek produkce měl dosáhnout více než 60 milionů kWh ročně. To bude znamenat elektřinu pro dalších 17 tisíc domácností a úsporu emisí CO2 zhruba o 60 tisíc tun. Již dříve zmodernizovaná soustrojí zajišťují lepší zpracování hydropotenciálu např. na elektrárnách Lipno I, Slapy, Mohelno, Vrané n. Vlt. a přečerpávacích vodních elektrárnách Dalešice a Štěchovice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…