Elektrárna nejblíže Praze je středem zájmu studentů, odborníků, ale i seniorů

04.08.2015 9:58

O prohlídku Elektrárny Mělník, jediného klasického výrobního zdroje energie Skupiny ČEZ ve středních Čechách, projevilo během prvního pololetí zájem 357 návštěvníků. Ve směs se rekrutovali ze studentů středních a vysokých škol, nechyběli mezi nimi ovšem i návštěvníci ze zahraničí, konkrétně z Ukrajiny a Švýcarska. V prvním případě se jednalo odborníky přes energetiku, uhelný průmysl, ekologii a přírodní zdroje z tamních ministerstev, ve druhém o skupinu studentů ze všeobecné střední odborné školy.

Elektrárna nejblíže Praze je středem zájmu studentů, odborníků, ale i seniorů
Foto: cez.cz
Popisek: Elektrárna Mělník

„Prohlídky Elektrárny Mělník bývají nejčastěji koncipované jako pochůzka po technologiích Mělník II a Mělník III. Prohlídková trasa začíná na prostranství před „dvojkou“ krátkým slovním exkurzem do historie lokality, tedy rokem výstavby počínaje a následným vývojem až po současnost konče. Poté se vydáváme do strojovny, kde je v turbínové hale možné nahlédnout trochu blíže k turbogenerátorům TG9, TG10. Následuje návštěva pracoviště operátorů - společného velínu výrobních bloků 9 a10. Dále jsou exkurze zaváděny na velín, do strojovny k turbogenerátoru a na střechu kotelny K11 elektrárny Mělník III, z níž si lze z ptačí perspektivy prohlédnout celý komplex všech tří elektráren,“ přibližuje klasickou cestu 90 procent exkurzí Jiří Bukovič, vedoucí odboru Výroba EME, který zajišťuje odborný doprovod všech exkurzí.

Jak ještě dodal, podle specifických požadavků se pak ještě vydávají na prohlídku dalších technologií, jako jsou například elektro, odsíření, zauhlování, zpracování vedlejších energetických produktů a podobně. „V tomto případě se hlavně jedná o vysokoškolské studenty, kteří k nám zavítali například sbírat informace pro své budoucí seminářské práce či fundované odborníky, jež zajímá celý výrobní proces, ekologické dopady, veškeré naše zkušenosti a podobně, včetně veškerých našich zkušeností s výrobou elektrické energie, aby je mohli porovnat s těmi svými,“ poznamenal k tomu Jiří Bukovič.

Takovou návštěvou například byla 3. června skupina z Ukrajiny, složená z odborníků ministerstva energetiky a uhelného průmyslu, ministerstva ekologie a přírodních zdrojů, Ústavu uhelných technologií Akademie věd a elektrárenské společnosti Donbasenergo. Dalším příkladem bylo 24 studentů druhého ročníku bakalářského studia oboru elektro – siloproud z ČVUT Praha. „Exkurze vždy mají u studentů velmi dobrý ohlas a přinášejí jim reálnou představu o oblasti, kterou měli zatím zvládnutou jen teoreticky,“ uvedl Vít Klein, odborný asistent na katedře elektroenergetiky FEL ČVUT, k dubnové návštěvě Elektrárny Mělník.

Ta se v prvním pololetí stala středem zájmu třeba i pro středoškoláky z Gymnázia F. Křižíka v Plzni, Gymnázia F. Palackého v Neratovicích, Střední odborné školy technické a zahradnické v Lovosicích, Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem či v České Lípě. Jiřím Bukovičem výše zmiňované trasy po EME II a EME III si ovšem prošlo i 40 seniorů sdružujících se v klubu při Obecním úřadu Vinary a 21 studentů s pedagogickým doprovodem a tlumočníkem ze švýcarské Berufsfachschule. Aby byl výčet úplný, nelze opomenout ani 50 zaměstnanců ČEZ, a. s., z útvaru divize Strategie, kteří v rámci své výjezdní porady rovněž absolvovali exkurzi v Elektrárně Mělník.

„Za celý loňský rok k nám zavítali 503 návštěvníci ze Středočeského a také Ústeckého kraje, opět převážně studenti ze středních a vysokých škol. Letošní pololetní číslo 357 přitom nasvědčuje, že zájem o prohlídku naší elektrárny bude přinejmenším stejný jako vloni. To nás pochopitelně těší, zvláště když všichni získají přímo u zdroje informace o všem, co děláme nejen v rámci výrobních procesů, ale například i pro neustálé zlepšování podmínek životního prostředí,“ uzavřel Miroslav Krpec, ředitel Elektrárny Mělník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…