Elektrowin: S vysloužilými spotřebiči můžete zamířit do KIKA místo na sběrný dvůr

13.08.2013 16:57

Necelý půlrok mají prodejci elektra na to, aby splnili požadavek nové evropské směrnice. Podle ní bude muset každý obchodník s prodejní plochou nad 400 m2, který nabízí tento sortiment, bezplatně odebírat vysloužilé malé spotřebiče i od lidí, kteří si nepřijdou koupit nové.

Elektrowin: S vysloužilými spotřebiči můžete zamířit do KIKA místo na sběrný dvůr
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Členské státy Unie budou muset reagovat na požadavek směrnice nejpozději do 14. února 2014. Někteří prodejci se na plnění této povinnosti připravili už nyní.

Řetězec obchodních domů s nábytkem KIKA to udělal i přesto, že elektrospotřebiče pro něj představují doplňkový sortiment.

Ve svém oboru je tak KIKA první, kdo tuto bezplatnou službu nabízí ve všech svých prodejnách. Partnerem řetězce je nezisková společnost ELEKTROWIN, která provozuje kolektivní systém pro sběr a zpracování vysloužilých spotřebičů.

Ve spolupráci s  ELEKTROWINem rozmístila KIKA ve všech svých sedmi prodejnách v České republice speciální sběrné nádoby. Do nich je možné zdarma odhodit starý mixér, kávovar, žehličku nebo jiný spotřebič, jehož žádný rozměr nepřesahuje 25 cm. Lidé najdou boxy na malé spotřebiče v obchodním domě KIKA v Praze v Letňanech, Čestlicích, Brně, Plzni, Olomouci, Liberci a Ostravě.

„Elektrospotřebiče se na našem sortimentu podílejí jen zhruba jedním procentem,“ upřesňuje Petr Laurich, vedoucí finančního úseku KIKA s tím, že řetězec chtěl přesto tuto službu nabídnout už nyní.

„Počítáme s tím, že pokud k nám pojede zákazník se starým spotřebičem, tak rád navštíví i naše prodejní prostory a pak už je hlavně na nás, abychom mu byli schopni nabídnout zboží, které potřebuje,“ vysvětluje Laurich firemní filozofii.

Podobnou zkušenost mají podle ředitelky zákaznického oddělení ELEKTROWINu Táni Pokorné i další prodejci, kteří s tímto kolektivním systémem spolupracují. „Lidé si postupem času zvyknou, že v prodejně je umístěna sběrná nádoba, do které mohou bezplatně a bez ohledu na nákup nového odložit svůj starý spotřebič,“ říká Pokorná.

„Pravidelně dostáváme nabídky od jiných společností, ale zůstáváme u spolupráce s Elektrowinem,“ zdůrazňuje Petr Laurich a dodává: „Při vstupu na český trh v roce 2005 jsme hledali vhodného partnera pro plnění našich povinností souvisejících s dovozem elektrospotřebičů. Po oslovení několika společností jsme se rozhodli pro Elektrowin především z důvodu profesionálního přístupu k nám jako klientovi a schopnosti nám poradit v oblasti, která je pro nás spíše okrajovou záležitostí.“

Vysloužilé spotřebiče se u nás systematicky sbírají od roku 2005. ELEKTROWIN už například vysbíral na 2,5 milionu starých lednic a zajistil jejich ekologické zpracování. Malé spotřebiče ale pořád z velké části končí v běžných popelnicích a poté na skládkách. Nová legislativa reagující na evropskou směrnici, ale především zodpovědný přístup obchodníků i jejich zákazníků, může tuto situaci významně změnit k lepšímu.

O společnosti KIKA

KIKA patří k vedoucím obchodníkům s nábytkem v Evropě. Společnost expanduje do středoevropských a východoevropských zemí. Provozuje 32 obchodních domů v Rakousku, 7 v Maďarsku, 7 v České republice, 4 na Slovensku, 4 v Chorvatsku, 1 v Rumunsku a 1 v Srbsku. Další obchodní domy jsou plánovány.
Obchodní domy KIKA najdete v Brně, Čestlicích, Praze - Letňanech, Liberci, Olomouci, Ostravě a Plzni.

O kolektivním systému Elektrowin

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 160 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří na 1300 sběrných míst ve více než 950 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3000 obcích.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…