Energetické audity musí nově provádět přes dva tisíce firem

09.03.2015 16:47

Přes dva tisíce podniků v Česku bude muset zpracovávat každé čtyři roky energetický audit. Novou povinnost jim ukládá novela zákona o hospodaření energií, kterou v únoru schválili poslanci.

Energetické audity musí nově provádět přes dva tisíce firem
Foto: Azol s.r.o.
Popisek: Teplárna Opatovice

Novela má být v platnosti od července 2015.

Investice do energeticky úsporných opatření si na sebe vydělají do pěti let

Energetický audit nemá být žádným strašákem, ale spíše vodítkem a významným pomocníkem v hospodaření s energií. Návratnost investic do energeticky úsporných opatření je překvapivě krátká. „Například efektivním řízením vzduchotechniky nebo čerpadel mohou firmy získat proinvestované peníze již za 8 měsíců, u osvětlení pak mohu počítat s tříletou až pětiletou návratností. Rekuperace tepla si na sebe vydělá přibližně za 3 roky. Ze zkušenosti víme, že energetické audity přinášejí opatření, které ušetří firmám v průměru 14 procent, ale jsou i případy, kdy se podniky dostanou až na 32 procent. Ušetřené peníze pak firmy mohou přesunout například do vývoje nebo zkvalitnění výroby,“ shrnuje Jaroslav Žlábek, generální ředitel společnosti Schneider Electric, která se specializuje na řízení energie.

Povinnost zpracovávat energetický audit se má vztahovat pouze na velké podniky, a to i na ty, které nepůsobí v energetickém průmyslu. Půjde o firmy, které mají více jak 250 zaměstnanců a jejich aktiva, potažmo majetek, přesahují korunový ekvivalent částky 43 milionů euro nebo mají obrat vyšší než 50 milionů euro. Zákonná povinnost se bude vztahovat přibližně na 2 150 podniků. Po schválení Poslaneckou sněmovnou byl zákon o hospodaření energií předán do Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…