Energetický regulační úřad přijal zástupce ukrajinského plynárenství

25.03.2015 11:28

Na chystanou restrukturalizaci ukrajinské přepravní soustavy se zaměřili zástupci vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) na setkání s představiteli státní správy a plynárenských společností Ukrajiny. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková seznámila zástupce ukrajinského plynárenského sektoru zejména s transformací české přepravní soustavy a plným otevření českého trhu s plynem v souladu s unijními principy, soustředila i se na snahu regulátora zajistit bezpečnost dodávek plynu. Obě strany se shodly na dalším předávání zkušeností z regulace v sektoru plynárenství v ČR a zváží možnosti při vytváření expertních týmů na Ukrajině.

Energetický regulační úřad přijal zástupce ukrajinského plynárenství
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

„Poslední vývoj v Evropě a provedené zátěžové testy prokázaly význam výstavby nových plynárenských projektů. Tyto projekty společného zájmu by měly přispět kromě energetické bezpečnosti také k integraci trhů a zvýšení jejich efektivnosti. Výstavba těchto projektů je ovšem komplexní záležitostí a neobejde se bez podpory národních regulátorů, kteří musí hlídat, aby prostředky konečných zákazníků nebyly investovány do projektů, které pro ně nebudou mít adekvátní přínosy,“ uvedla Alena Vitásková. V této souvislosti rovněž ukrajinské zástupce informovala o chystaném summitu o energetické bezpečnosti, který v květnu 2015 uspořádá Evropská unie ve spolupráci s USA v Praze.

Zástupci Ukrajinského státního energetického regulátora (NERC), parlamentu a plynárenských společností Kremenchukgaz, Khersongas, Neftogaz, Gadyachgas a Sodruzhestvo projevili zájem o informace k legislativě týkající se podzemních zásobníků plynu, metodice nastavení regulačních období, faktorům zpomalujícím proces vytvoření jednotného trhu a projevili zájem o informace k prováděcím předpisům vydávaným ERÚ, kontrolní činnosti  ERÚ a v neposlední řadě i o informace, které vztahují k systému podpory obnovitelných zdrojů v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

16:13 Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

jakými kontrolami se může podnikatel setkat, jaká jsou jeho práva a naopak povinnosti? Aktualizovaná…