Evropa pokračuje v klimatické politice. Cíle však nevyužívají možnosti šetrných zdrojů

26.01.2014 12:50

Dnes v poledne představila Evropská komise návrh energeticko-klimatické politiky do roku 2030. Podle této strategie by měla EU snížit emise skleníkových plynů o 40 procent a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na 27 procent.

Evropa pokračuje v klimatické politice. Cíle však nevyužívají možnosti šetrných zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Oproti aktuálně platným cílům do roku 2020 však chybí cíl ve snižování spotřeby. Podle slov eurokomisaře pro energetiku Oettingera by mohl cíl přibít po vyhodnocení loňské směrnice o energetické účinnosti.

„Evropa přešlapuje na místě. Téměř to vypadá, že se EU lekla vlastního úspěchu, kdy se v minulých letech stala lídrem v obnovitelných zdrojích. Reálně tak mohou být neambiciózní závazky výsledkem tlaku „fosilních“ států a velkých energetických společností. Obnovitelné zdroje se však po roce 2020 obejdou bez podpory, proto postupně vytlačí uhlí nebo jádro a lidem nabídnou dostupnější a šetrnější energii. Reaktor si prostě nikdo na dvorku nepostaví, zato solární panel může mít na střeše už dnes každý dům,“ uvádí k návrhu strategie EU Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Nastavení cílů pro obnovitelné zdroje v minulosti posloužilo jako potřebný impuls k rozhýbání investic do moderní energetiky. Právě díky této strategii je dnes solární energetika nejdostupnější zdroj obnovitelné energie. Šetrná energetika navíc v České republice pomůže vytvořit tisíce pracovních míst a podpořit místní ekonomiku. Zejména proto by se měla vláda Bohuslava Sobotky přidat k progresivním státům a požadovat ambicióznější závazek růstu obnovitelných zdrojů do roku 2030,“ dodává Martin Sedlák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…