Evropský den rovného odměňování. Ode dneška jsou pro tento rok ženy symbolicky bez mzdy

02.11.2015 16:15

Evropská komise upozornila na Evropský den rovného odměňování, který připadl na 2. listopad 2015. Od tohoto dne ženy symbolicky přestávají vydělávat.

Evropský den rovného odměňování. Ode dneška jsou pro tento rok ženy symbolicky bez mzdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Rozdíly v odměňování žen a mužů jsou způsobeny především nízkým zastoupením žen ve vyšších pozicích, jejich vyšším zastoupením v hůře finančně ohodnocených oborech a také nerovným rozdělení péče o rodinu a domácnost mezi ženami a muži.

Rozdíl v odměňování žen a mužů (hrubých výdělcích žen a mužů) v EU činí v současné době 16,4 %. V ČR je tento rozdíl dle údajů Eurostatu dokonce 24 %, což je třetí nejhorší výsledek v rámci EU. Podle mezinárodních srovnání se genderové nerovnosti na trhu práce v ČR v posledních letech prohlubují. Například dle indexu Světového ekonomického fóra hodnotícího úroveň rovnosti žen a mužů ve 142 zemích světa klesla ČR mezi lety 2006 a 2014 o 43 příček na současné 96. místo.

Na poměrně negativní hodnocení úrovně rovnosti žen a mužů v ČR v kontextu EU upozorňuje rovněž Index rovnosti žen a mužů (Gender Equality Index) Evropského institutu pro rovnost žen a mužů. V rámci tohoto indexu dosahuje ČR hodnoty 44,4, což je v rámci EU podprůměrný výsledek (průměr je 54,0).

V reakci na přetrvávající genderové nerovnosti vláda schválila loni v listopadu Vládní strategii pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020. Strategie mj. obsahuje opatření v oblasti genderové rovnosti na trhu práce a v oblasti odstraňování rozdílů v odměňování. K těmto opatřením patří například zvýšení zaměstnanosti žen, zejména ve věkových kategoriích, kde je jejich zaměstnanost výrazně nižší než zaměstnanost mužů; zajištění všemi prostředky dodržování právních předpisů v oblasti stejného odměňování za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty či podpora a zavádění genderových auditů ve veřejné i soukromé sféře a implementace jejich výsledků do chodu organizace.

Evropská komise chce Evropským dnem rovného odměňování upozornit nejen na rozdíly ve výdělcích žen a mužů, ale také na dlouhodobé důsledky těchto rozdílů. K těm patří například vysoké rozdíly ve výši starobních důchodů žen a mužů či vyšší míra ohrožení chudobou u starších žen či samoživitelek. Bližší informace o osvětových aktivitách v jednotlivých členských státech lze nalézt zde: http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-pay-gap/national-action/raise-awareness/index_en.htm.

Boj proti diskriminaci v odměňování a přetrvávajícím rozdílům v odměňování žen a mužů není pouze otázkou genderové spravedlnosti, ale představuje také investici do budoucnosti naší země, jelikož lepší využívání dovedností žen prospívá nejen hospodářství, jako celku, ale současně také zvyšuje motivaci a produktivitu evropských zemí.

Doplňující informace:

vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…