FAEI: Podvodníci s léky cílí na erekci, pekáč buchet a nově i červy

13.03.2017 11:12

Tak lze shrnout zaměření falešných léčivých přípravků, nabízejících na internetu nemožné, tedy jinými slovy rychlé zhubnutí, svaly na břiše bez dřiny či kamenné mužství.

FAEI: Podvodníci s léky cílí na erekci, pekáč buchet a nově i červy
Foto: SÚKL
Popisek: Bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta

Pilulky však mohou obsahovat dokonce i barviva a ředidla, uvedl v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) ředitel Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta.

„Padělky bývají vyráběny v naprosto nevyhovujícím prostředí a mohou obsahovat i další zdraví škodlivé látky, jako jsou například barvy, ředidla, těžké kovy. Mezi nejčastěji poptávané a na internetu nabízené patří nelegální léky na hubnutí, na podporu růstu svalové hmoty (anabolika) a na podporu erekce,“ řekl Blahuta v rozhovoru.

Nabídky nelegálních a padělaných léků se týkají v drtivé většině případů internetových nabídek. V oficiálním českém lékárenském řetězci se nikdy žádný padělek neobjevil. To však nutně neznamená, že všechny nabídky léků na internetu jsou nelegální.

Zdeněk Blahuta potvrdil, že se SÚKL již zabývá falešným přípravkem Detoxic, slibující odčervení, který vzbudil pozornost tím, že ho propaguje neexistující lékař a vymyšlená organizace. Podle ředitele úřadu mají mnozí lidé tendenci podlehnout tvrzením, aniž si je ověří. Blahuta připomněl, že podvodem s léky se musí ale zabývat především policie.

Celý rozhovor se Zdeňkem Blahutou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.