FN Brno: Světový den ledvin

03.03.2020 11:16

Světový den ledvin se slaví každoročně druhý čtvrtek v měsíci březnu, letos toto datum připadá na čtvrtek 12. března 2020. Cílem celosvětové akce je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby.

FN Brno: Světový den ledvin
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Ke Světovému dni ledvin se tradičně připojuje také Fakultní nemocnice Brno, kdy ve čtvrtek 12. března 2020 od 7 do 14 hod. provede nefrologická ambulance Interní gastroenterologické kliniky v 6. patře výškové budovy (pavilon L, areál Bohunice) zájemcům bezplatné vyšetření moči, hladiny cukru v krvi a změří krevní tlak. V případě zájmu je možná konzultace výsledků s lékařem. Při pozitivním nálezu budou mít zájemci možnost objednání ke kompletnímu nefrologickému vyšetření. V 10 hod. a 12 hod. v 15. patře mohou zájemci zhlédnout ukázku peritoneální (břišní) dialýzy.

Chronické onemocnění ledvin

Chronické onemocnění ledvin (CKD) je „tichý zabiják“, v časném stadiu často totiž nemívá žádné příznaky a nezpůsobuje potíže. Nemocný může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky. Proto včasná diagnostika bývá někdy problematická. U rizikových pacientů by měla být pravidelně kontrolována moč na přítomnost bílkovin či krve a měřena koncentrace kreatininu v krvi.
K příznakům chronického onemocnění ledvin v pokročilém stadiu patří: otoky kotníků, únava, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu.

Nejčastějšími příčinami chronického onemocnění ledvin jsou diabetes a hypertenze. Celosvětově je postiženo chronickým onemocněním ledvin 10 % populace, tudíž každý desátý člověk. Onemocněním ledvin mohou být postiženi lidé jakéhokoliv stáří, riziko se ale zvyšuje s věkem. Rizikové faktory chronického onemocnění ledvin jsou: diabetes, hypertenze, obezita, onemocnění ledvin v rodině, kouření, věk nad 50 let.

8 zlatých pravidel ke snížení rizika chronického onemocnění ledvin:

  1. buďte aktivní a udržujte se v dobré kondici
  2. nechte si pravidelně kontrolovat hladinu cukru v krvi
  3. kontrolujte si krevní tlak
  4. jezte zdravě, snižte příjem soli a mějte svoji hmotnost pod kontrolou
  5. udržujte dostatečný příjem tekutin
  6. nekuřte
  7. neužívejte pravidelně léky bez konzultace s lékařem
  8. nechte si pravidelně zkontrolovat funkci ledvin, jestliže máte jeden nebo více rizikových faktorů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…