FN Brno: Světový den ledvin

03.03.2020 11:16

Světový den ledvin se slaví každoročně druhý čtvrtek v měsíci březnu, letos toto datum připadá na čtvrtek 12. března 2020. Cílem celosvětové akce je zvýšit informovanost zdravotníků a laické veřejnosti o nemocech ledvin, jejich včasné diagnostice a možnostech léčby.

FN Brno: Světový den ledvin
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Ke Světovému dni ledvin se tradičně připojuje také Fakultní nemocnice Brno, kdy ve čtvrtek 12. března 2020 od 7 do 14 hod. provede nefrologická ambulance Interní gastroenterologické kliniky v 6. patře výškové budovy (pavilon L, areál Bohunice) zájemcům bezplatné vyšetření moči, hladiny cukru v krvi a změří krevní tlak. V případě zájmu je možná konzultace výsledků s lékařem. Při pozitivním nálezu budou mít zájemci možnost objednání ke kompletnímu nefrologickému vyšetření. V 10 hod. a 12 hod. v 15. patře mohou zájemci zhlédnout ukázku peritoneální (břišní) dialýzy.

Chronické onemocnění ledvin

Chronické onemocnění ledvin (CKD) je „tichý zabiják“, v časném stadiu často totiž nemívá žádné příznaky a nezpůsobuje potíže. Nemocný může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky. Proto včasná diagnostika bývá někdy problematická. U rizikových pacientů by měla být pravidelně kontrolována moč na přítomnost bílkovin či krve a měřena koncentrace kreatininu v krvi.
K příznakům chronického onemocnění ledvin v pokročilém stadiu patří: otoky kotníků, únava, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu.

Nejčastějšími příčinami chronického onemocnění ledvin jsou diabetes a hypertenze. Celosvětově je postiženo chronickým onemocněním ledvin 10 % populace, tudíž každý desátý člověk. Onemocněním ledvin mohou být postiženi lidé jakéhokoliv stáří, riziko se ale zvyšuje s věkem. Rizikové faktory chronického onemocnění ledvin jsou: diabetes, hypertenze, obezita, onemocnění ledvin v rodině, kouření, věk nad 50 let.

8 zlatých pravidel ke snížení rizika chronického onemocnění ledvin:

  1. buďte aktivní a udržujte se v dobré kondici
  2. nechte si pravidelně kontrolovat hladinu cukru v krvi
  3. kontrolujte si krevní tlak
  4. jezte zdravě, snižte příjem soli a mějte svoji hmotnost pod kontrolou
  5. udržujte dostatečný příjem tekutin
  6. nekuřte
  7. neužívejte pravidelně léky bez konzultace s lékařem
  8. nechte si pravidelně zkontrolovat funkci ledvin, jestliže máte jeden nebo více rizikových faktorů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…