FN HK: V žebříčku nejlepších lékařů Česka Forbes se umístil prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D.

13.01.2024 11:42 | Tisková zpráva

V žebříčku nejlepších lékařů Česka, který v lednu zveřejnil časopis Forbes, se umístil i přednosta Kliniky onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D. Podle časopisu se díky aktivitě profesora Petery, který v minulosti působil například také v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, podařilo v ČR začít standardně používat metody radioterapie s modulovanou intenzitou. Těžištěm jeho zájmu však byla zejména brachyterapie, tj. zavádění zářičů přímo do oblasti nádoru.

FN HK: V žebříčku nejlepších lékařů Česka Forbes se umístil prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D.
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Umístění do tohoto žebříčku beru jako velké ocenění mé celoživotní práce v oblasti onkologie. Současně bych chtěl poděkovat mým kolegům, se kterými jsem mohl v různých nemocnicích pracovat a kteří mají na tomto ocenění také velký podíl,“ uvedl profesor Petera, který stojí v čele Kliniky onkologie a radioterapie FN HK od roku 1999.

Klinika pod jeho vedením začala jako první v ČR standardně používat některé postupy, například metody radioterapie s modulovanou intenzitou (IMRT), 4D počítačovou tomografii nebo respiratory gating, tedy metodu ozařování v předem definované fázi dechového cyklu, a rozvíjela i metody moderní systémové léčby, včetně cílené biologické léčby a imunologické léčby. Odborná veřejnost hodnotí hradecké pracoviště jako „centrum of excelence“ v oblasti brachyterapie.

Profesor Petera také dlouhodobě působí v oblasti výuky, například se v rámci LF UK v Hradci Králové zasloužil o otevření postgraduálního doktorského programu (Ph.D.) v oboru klinická onkologie a radioterapie. Působí také v tuzemských i zahraničních profesních odborných společnostech. Mezi celoživotní koníčky prof. Petery patří vážná hudba a historie, především období antiky.

Časopis Forbes zveřejnil žebříček již loni, kdy byl mezi 50 nejlepších lékařů v ČR vybrán přednosta Kardiochirurgické kliniky FN HK prof. MUDr. Jan Vojáček, Ph.D.

Celkový přehled oceněných lékařů naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

13:04 Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

Poslední květnový víkend patřil v Teplicích nejen slavnostnímu Zahájení 870. lázeňské sezony, ale i …