Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí kurzy první pomoci pro veřejnost

09.05.2023 22:03 | Tisková zpráva

Středisko kardiopulmonální resuscitace, které funguje ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, začalo od poloviny dubna nabízet kurzy první pomoci a základní resuscitace pro veřejnost. Středisko také pořádá kurzy pro zdravotníky nebo sociální pracovníky.

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí kurzy první pomoci pro veřejnost
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Středisko za dobu svého fungování poskytlo kurzy více než deseti tisícům zaměstnanců FN HK, nyní tuto možnost chceme nabídnout i veřejnosti, protože s poskytnutím první pomocí a resuscitace se může setkat kdokoliv a správně provedená resuscitace může zásadně přispět k záchraně života,“ uvedla doc. MUDr. Vlasta Dostálová, Ph.D., MBA z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN HK, která provoz střediska zajišťuje.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28252 lidí

Kurzy se konají ve specializovaných učebnách Střediska pro výuku KPR a řešení urgentních stavů v areálu nemocnice. Učebny nabízejí výukové trenažéry ve tvaru dospělého, dětského a kojeneckého lidského těla, jejichž software měří hloubku stlačení hrudníku, frekvenci srdeční masáže, uvolnění hrudníku a také ventilaci. Na obrazovce lze sledovat poskytování kardiopulmonální resuscitace až 6 trenažérů najednou a po jejím ukončení vyhodnotit kvalitu poskytované pomoci. Kurzy jsou placené, nejsou akreditované, ale jsou vedeny zkušenými lektory s dlouholetou praxí v poskytování resuscitace a poresuscitační péče i s praxí v učení dospělých.

Na účastníky kurzů čeká nácvik srdeční masáže všech věkových kategorií, dýchaní z úst do úst, použití automatizovaného externího defibrilátoru či vypuzování cizího tělesa po vdechnutí. Kurz pro zdravotníky je rozšířen například o nácvik specializované pomoci na konkrétním pracovišti.

Středisko kardiopulmonální resuscitace FN HK, které zajišťuje výuku a praktický nácvik kardiopulmonální resuscitace (KPR) a řešení urgentních stavů pro všechny zaměstnance nemocnice, funguje od ledna 2020.

Kompletní informace o kurzech je možno najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…