Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně získala pavilon intenzivní medicíny

20.10.2015 14:16

Nový pavilon intenzivní medicíny slavnostně otevřela 7. října 2015 Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA).

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně získala pavilon intenzivní medicíny
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

V pavilonu bude zprovozněno 12 operačních sálů (6 aseptických a 6 septických), s návazností na centrální sterilizaci a pooperační jednotku intenzivní péče (JIP). Komplexnost objektu doplňuje vysokoprahový urgentní příjem a lůžková část Anesteziologicko resuscitační kliniky včetně heliportu na střeše objektu. Po přistání vrtulníku tak urgentní pacient výtahem během chvíle putuje přímo k zákroku.

Stavba pavilonu intenzivní medicíny (budova O1) navázala na I. etapu investiční akce, při které byla v roce 2012 otevřena budova B1 a C1, kde sídlí I. interní kardiologická a neurologická klinika a Mezinárodní centrum klinického výzkumu. Investice v celkové výši 2,8 miliard korun byla hrazena z velké části ze státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví, dále za přispění Jihomoravského kraje a rozpočtu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Špičkově vybavené centrální operační sály (COS), centrální JIP spolu s napojením na vysokoprahový příjem a heliportem v jedné budově zajišťují hladší a rychlejší přístup zdravotníků k akutnímu pacientovi. Zdravotníci již nebudou odvádět svou práci v podmínkách, které leckdy vznikly a přetrvaly od začátku minulého století,“ sdělil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Nyní bude následovat přestěhování jednotlivých chirurgických zdravotnických pracovišť s co nejbližší návazností na jednotlivé operační sály a jednotky intenzivní péče (Anesteziologicko resuscitační klinika, Neurochirurgická klinika, atd.). Stěhování a zprovoznění nových prostor by mělo být dokončeno v roce 2016.

„Péče pro urgentní pacienty bude koncentrována do jedné budovy, což bude velkým přínosem nejen pro ně, ale také pro personál. Ten musel dosud často převážet pacienty, včetně těch v akutním stavu, přes celý areál nemocnice. Ať již z heliportu, nebo v případě potřeby na pracoviště anesteziologicko-resuscitační péče,“ přiblížil Pavlík.

Bez nutnosti převozu pacientů „pod širou oblohou“ mezi budovami, po dlažbě a leckdy při nepřízni počasí, bude nyní také vyšetření magnetickou rezonancí, počítačovou tomografií (CT) či angiografické vyšetření. Problematické mimo vyšetřovací pracoviště bylo dosud umístění urgentního příjmu, kde jsou ošetřováni pacienti v život ohrožujícím stavu, jako jsou např. těžké úrazy, akutní krvácení, náhlé příhody břišní atd.

Nově u COS vznikly dospávací pokoje, kde je pacientům umožněna následná anesteziologická pooperační péče ještě před přeložením na chirurgické standardní oddělení. Cílem je prevence bezprostředních anesteziologických a chirurgických komplikací. V nové budově je v bezprostřední blízkosti zdravotnických provozů umístěno i unikátní Simulační centrum, které bude sloužit nejenom k výuce mediků, ale především ke vzdělávání zdravotnických pracovníků FNUSA.

V suterénu nové budovy vznikla nová centrální sterilizace, která nahradí dosavadních několik provozů po jednotlivých klinikách v areálu nemocnice. Oddělení centrální sterilizace se tak stane novým specializovaným zdravotnickým pracovištěm, které bude zajišťovat komplexníslužby v přípravě sterilních zdravotnických prostředků pro operační sály a další zdravotnická pracoviště FNUSA. Cílem tohoto oddělení bude zajištění vysoké úrovně a kvality sterilizace zdravotnických prostředků. K tomuto účelu je Centrální sterilizace vybavena velkokapacitními a nejmodernějšími přístroji.

Výstavbu nového objektu fakultní nemocnice realizovala divize 1 Brno akciové společnosti OHL ŽS, která má s výstavbou zdravotnických zařízení dlouholeté zkušenosti. „Chtěl bych poděkovat Fakultní nemocnici
u sv. Anny v Brně za příležitost podílet se na takto významném projektu, který poskytne špičkové operační sály i kvalitní zázemí pacientům, lékařům a zdravotnickému personálu a přispěje tak ke zkvalitnění urgentní péče,“ sdělilMichal Štefl, generální ředitel a předseda představenstva OHL ŽS, a.s.

FNUSA v příštím roce oslaví 230 let od svého založení, výstavbou nového komplexu a jeho standardem se stává nemocnicí 21. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …