Finanční správa: Informace k odvodu z loterií a jiných podobných her

31.12.2015 13:13

K 1. 1. 2016 nabývá účinnosti zákon č. 380/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „novela zákona“). Novela zákona přináší zvýšení sazeb odvodu z loterií a jiných podobných her.

Finanční správa: Informace k odvodu z loterií a jiných podobných her
Foto: pixabay.com
Popisek: Hazard - ilustrační foto

Sazba odvodu z loterií a jiných podobných her činí 23 % (dříve 20%) pro dílčí základ odvodu z loterií, z kursových sázek, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her.

Sazba odvodu z loterií a jiných podobných her činí 28 % (dříve 20%) pro poměrnou část dílčího základu odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení.

Sazba odvodu z loterií a jiných podobných her činí 80 Kč (dříve 55 Kč) pro pevnou část dílčího základu odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení.

Na základě novely zákona k 1. 1. 2016 dochází také ke změně v rozpočtovém určení odvodu. Část odvodu z loterií a jiných podobných her ve výši dílčího odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení je z 37 % příjmem státního rozpočtu (dříve 20%) a 63 % příjmem rozpočtu obcí (dříve 80%).

Veškeré tiskopisy k odvodu z loterií a jiných podobných her jsou k dispozici na internetových stránkách Finanční správy ČR www.financnisprava.cz v nabídce Daňové tiskopisy.

Podle ustanovení § 72 odst. 4 zákona č. 280/2009 daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“), má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podání uvedených tiskopisů učinit pouze v elektronické podobě, tedy výhradně způsobem podle § 71 odst. 1 písm. a) až c) daňového řádu, tedy datovou zprávou podepsanou uznávaným elektronickým podpisem, nebo odeslanou prostřednictvím datové schránky, nebo s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky. Ke splnění povinnosti učinit podání elektronicky lze využít aplikaci Elektronická podání pro finančnísprávu na Daňovém portále (https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/vstup.faces).

Pokuta ve výši 2 000 Kč (§ 247a odst. 2 daňového řádu) bude uložena v případech, kdy jedinou vadou podání je nedostatek elektronické formy ve smyslu § 72 odst. 4 daňového řádu. U podání shora uvedených tiskopisů nebude tedy nedostatek elektronické formy považován za vadu podání a správce daně nebude vyzývat osobu, která podání učinila, k odstranění vady. Pokud daňový subjekt uvedené podmínky nesplňuje, může podat tiskopisy v listinné podobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…