Finanční správa odhaduje: Daň dosáhne vrcholu

28.03.2015 12:01

Ve druhém čtvrtletí roku 2015 u daně z příjmů fyzických osob podávajících přiznání předpokládá Generální finanční ředitelství na základě vývoje v předchozích letech následující situaci:

Finanční správa odhaduje: Daň dosáhne vrcholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

  • Daň v roce 2015 je splatná ke dni 1. dubna. Celostátní hrubý výnos daně v první polovině dubna 2014 s velkou pravděpodobností dosáhne vrcholu.
  • Následně po zpracování daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2014 budou v průběhu dubna finanční úřady realizovat vratky přeplatků, což značně sníží celostátní hrubý výnos daně ve srovnání s výší celostátního hrubého výnosu daně kulminujícího v první polovině dubna 2015.

Podobně jako v předchozích letech i v roce 2015 ve snaze předejít negativním dopadům výše popsané situace, GFŘ již v měsíci březnu 2015 využilo možnosti dané zákonem č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení daní, ve znění pozdějších předpisů, a nahlásilo finančním úřadům výši celostátního hrubého výnosu této daně jen jednou a to pouze ke dni 10. března 2015. V měsíci dubnu 2015 bude nahlášen celostátní hrubý výnos daně ke dni 23. dubna 2015, kdy se již předpokládá, že bude zpracována většina žádostí o vrácení přeplatků.

Tento postup maximálně zamezí výše popsané situaci, kdy obce a kraje nejprve obdrží vypočtený nárok z podílu na celostátním hrubém výnosu této daně a následně pak několik měsíců nedostávají žádný nebo případně velmi malý objem prostředků z celostátního hrubého výnosu této daně z titulu jeho snížení o objem vratek. Výše popsané opatření bylo použito i v minulých letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…