Galerie Středočeského kraje zve na vernisáže nových výstav v sobotu 4. června

01.06.2016 13:03

V sobotu 4. června zahájíme další nové výstavy, které potrvají až do 30. října. V Projectroomu se představí mladá autorka Dana Sahánková se svými velkoformátovými tušovými kresbami, své místo ve Whiteboxu zaujme designérské trio – bratři Adam a Samuel Ciglerovi a Světlana Koženova. Humor Václava Linka se projeví v Café Fatal a slovenská multimediální výtvarnice Dorota Sadovská zaplní Experimentální prostor. Vernisáže nových výstav začínají v 16 hodin.

Galerie Středočeského kraje zve na vernisáže nových výstav v sobotu 4. června
Foto: GASK
Popisek: GASK, logo.

Výstava mladé autorky Dany Sahánkové nese název Vertikála Šerosvitu a představí její fascinující velkoformátové tušové kresby. Absolventka pražské AVU (prof. Jitka Svobodová, odb. as. Jiří Petrbok) propojuje světy všedního osobního prožitku, podvědomí a vědomí universa a jeho řádu. Všechny tři roviny se střetávají a dynamicky slučují v několika plánech, v nichž ikonograficky dominují zvířecí motivy. Detailu však kontrastuje celek universa a obrazy se stávají jakýmsi zobrazením theatrum mundi.

Výstavu Stříbro přináší do GASK mladé designérsko-architektonické trio – bratři Adam a Samuel Ciglerovi a Světlana Koženova vystupující od roku 2013 pod značkou VJEMY. Ve své užité tvorbě se zabývají navrhováním interiérů, především nábytkem na míru, bytovými doplňky spolu s porcelánem inspirovaným českým kubismem a islámským uměním dekoru. Pro galerijní prostor Whitebox připravují projekt inspirovaný slavnou historií Kutné Hory vázanou na těžbu stříbra. Celou instalaci podpoří i doprovodné pachové vjemy.

Výstava Václava Linka s názvem Pozdní příchody se nese v duchu absurdního humoru, jenž je výtvarníkovi bytostně vlastní. Jedná se o jakousi svéráznou omluvu jeho otci, učiteli kreslení na tehdejší kutnohorské jedenáctiletce nacházející se nedaleko od jezuitské koleje, kam autor s pravidelnou přesností přicházel pozdě. Zároveň je expozice v Café Fatal i malou oslavou významného životního jubilea umělce. Václav Linek (narozen 1946), rodák z Kutné Hory, patří mezi významné české humoristy přispívající od 70. let do mnoha satirických a společenských magazínů. Pozdní příchody představí průřez jak starších prací, tak nejnovějších černobílých i kolorovaných kreseb.

Léčba bílou v Experimentálním prostoru představí Dorotu Sadovskou, multimediální výtvarnici a vydavatelku časopisu SADO, distribuovaného na Slovensku, v Rakousku, Čechách a Francii. Studovala na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě (prof. Rudolf Sikora) a École Nationales des Beaux-Arts v Dijonu u Orlan, Yan Pei-Minga a Pata Brudera. Jejím hlavním námětem je lidské tělo – ať již vcelku nebo části, někdy dokonce postačí připomínka v podobě antimódní kreace. Jindy jde zase o možnosti jeho transformace nebo nápodobu jiných živočišných druhů při makrodetailu, či o orientálnost, vzniklou zmnožením či zrcadlovým zdvojením.

Všechny čtyři nové výstavy je možné navštívit od 5. června do 30. října 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne