Generál Pavel navštívil o vánočních svátcích vojáky ve Vrběticích

26.12.2014 13:44

Ve čtvrtek 25. prosince 2014 navštívil náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel vojáky střežící areál muničního skladu ve Vrběticích, aby je osobně podpořil v jejich službě v době vánočních svátků. Generál Pavel se na místě seznámil s aktuální situací, se systémem střežení areálu a také s vybudovaným zázemím vojáků.

Generál Pavel navštívil o vánočních svátcích vojáky ve Vrběticích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

S vojáky neformálně pohovořil jak přímo ve stanech, kde odpočívali, tak na strážních stanovištích. Ocenil rovněž vstřícnost místních obyvatel v Haluzicích, kteří vojáky na Štědrý den navštívili a kromě betlémského světla jim přinesli i vánoční cukroví. Místní děti si pak měly možnost pohlédnout nejen základnu, ale také techniku, kterou zde vojáci používají.

„Vojáci se střídají v současné době na stanovištích po šesti hodinách. Pokud dojde ke zhoršení počasí, může se interval střídání upravit,“ uvedl poručík Jan Mikláš na základně v Haluzicích a seznámil generála Pavla s počtem stacionárních a mobilních stanovišť a s místy, která jsou zajištěna technickými prostředky.

„Je to poměrně náročné. Když jdete v lese, musíte být neustále bdělý a sledovat určený prostor a naslouchat. Za šestihodinovou směnu nachodím zhruba 14 až 15 kilometrů,“ konstatoval velitel družstva rotný Leoš Posák a uvedl, že je potom každý rád, když si může odpočinout. Vojáci mají v jednom ze stanů vybudované odpočinkové zázemí, kde mají k dispozici televizi a přístup na internet. Probíhající svátky zde připomíná vánoční stromek. Stravu, která je vojákům dovážena z civilního sektoru, připravuje vojákům v Haluzicích velitelka hospodářského družstva rotná Pavla Ševčíková. „Na Štědrý den jsme měli tradiční bramborový salát, ke kterému jsme si mohli vybrat buď kapra nebo kuřecí řízek,“ popisuje s tím, že každý obdržel i vánoční balíček a místní obyvatelé přinesli vojákům cukroví. Vánoce se svými blízkými však oslaví až po svém návratu 29. ledna, kdy jí a jejím kolegům zde končí služba.

Generál Pavel na druhé ze základen – ve Vrběticích - pohovořil také s pyrotechniky Vojenské policie, kteří společně s příslušníky EOD týmu z 15. ženijního pluku spolupracují s pyrotechniky Policie České republiky při očistě prostoru od munice rozházené výbuchy po prostoru. Celkem zde působí šest příslušníků EOD týmu z 15. ženijního pluku a čtyři pyrotechnici z Vojenské policie. „Provádíme povrchový sběr munice. Jsou tam fragmenty munice a střepiny. Našli jsme tam i torza samopalů,“ popisoval jeden z pyrotechniků aktuální stav generálu Pavlovi a poukázal na to, že postup prací ztěžuje špatná prostupnost terénu a také počasí. Případný sníh dle slov pyrotechnika může veškerou činnost zastavit.

Po setkání s vojáky, kterého se účastnil i velitel 7. mechanizované brigády plukovník Josef Kopecký, se generál Pavel setkal v řídícím centru ve Vrběticích se zástupci Policie ČR, která zásahu velí. Společně prodiskutovali otázky a specifika spolupráce mezi AČR a PČR. Generál Pavel poté uvedl, že předpokládá, že se počet střežících vojáků ve Vrběticích sníží, jakmile se ujasní, jaká munice je ve vrbětickém areálu skladována a tím pomine hrozba manipulace s případnými důkazy. „Jakmile bude znám obsah skladů, pak může podle mého názoru přejít sklad a kompletně celý areál na standardní režim střežení,“ uvedl generál Pavel při setkání se zástupci Policie ČR ve vrbětickém areálu.

Společně s přítomnými představiteli PČR plukovníky Jindřichem Kučerou a Tomášem Jindrou se shodli, že otázka celkového odvozu munice z areálu není záležitostí dnů, ale měsíců a samotnému odvozu bude muset předcházet důkladná kontrola stavu skladované munice. Zahájení odvozu munice bude také záviset na tom, jak rychle se podaří vyčistit prostor a přístupové cesty po druhém výbuchu, což může zkomplikovat právě očekávaný sníh.

V současné době působí v areálu muničního skladu ve Vrběticích přes 200 vojáků, a to zejména ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic. V pondělí 29. prosince je vystřídá nová jednotka ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…