Generál Pavel navštívil o vánočních svátcích vojáky ve Vrběticích

26.12.2014 13:44

Ve čtvrtek 25. prosince 2014 navštívil náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel vojáky střežící areál muničního skladu ve Vrběticích, aby je osobně podpořil v jejich službě v době vánočních svátků. Generál Pavel se na místě seznámil s aktuální situací, se systémem střežení areálu a také s vybudovaným zázemím vojáků.

Generál Pavel navštívil o vánočních svátcích vojáky ve Vrběticích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

S vojáky neformálně pohovořil jak přímo ve stanech, kde odpočívali, tak na strážních stanovištích. Ocenil rovněž vstřícnost místních obyvatel v Haluzicích, kteří vojáky na Štědrý den navštívili a kromě betlémského světla jim přinesli i vánoční cukroví. Místní děti si pak měly možnost pohlédnout nejen základnu, ale také techniku, kterou zde vojáci používají.

„Vojáci se střídají v současné době na stanovištích po šesti hodinách. Pokud dojde ke zhoršení počasí, může se interval střídání upravit,“ uvedl poručík Jan Mikláš na základně v Haluzicích a seznámil generála Pavla s počtem stacionárních a mobilních stanovišť a s místy, která jsou zajištěna technickými prostředky.

„Je to poměrně náročné. Když jdete v lese, musíte být neustále bdělý a sledovat určený prostor a naslouchat. Za šestihodinovou směnu nachodím zhruba 14 až 15 kilometrů,“ konstatoval velitel družstva rotný Leoš Posák a uvedl, že je potom každý rád, když si může odpočinout. Vojáci mají v jednom ze stanů vybudované odpočinkové zázemí, kde mají k dispozici televizi a přístup na internet. Probíhající svátky zde připomíná vánoční stromek. Stravu, která je vojákům dovážena z civilního sektoru, připravuje vojákům v Haluzicích velitelka hospodářského družstva rotná Pavla Ševčíková. „Na Štědrý den jsme měli tradiční bramborový salát, ke kterému jsme si mohli vybrat buď kapra nebo kuřecí řízek,“ popisuje s tím, že každý obdržel i vánoční balíček a místní obyvatelé přinesli vojákům cukroví. Vánoce se svými blízkými však oslaví až po svém návratu 29. ledna, kdy jí a jejím kolegům zde končí služba.

Generál Pavel na druhé ze základen – ve Vrběticích - pohovořil také s pyrotechniky Vojenské policie, kteří společně s příslušníky EOD týmu z 15. ženijního pluku spolupracují s pyrotechniky Policie České republiky při očistě prostoru od munice rozházené výbuchy po prostoru. Celkem zde působí šest příslušníků EOD týmu z 15. ženijního pluku a čtyři pyrotechnici z Vojenské policie. „Provádíme povrchový sběr munice. Jsou tam fragmenty munice a střepiny. Našli jsme tam i torza samopalů,“ popisoval jeden z pyrotechniků aktuální stav generálu Pavlovi a poukázal na to, že postup prací ztěžuje špatná prostupnost terénu a také počasí. Případný sníh dle slov pyrotechnika může veškerou činnost zastavit.

Po setkání s vojáky, kterého se účastnil i velitel 7. mechanizované brigády plukovník Josef Kopecký, se generál Pavel setkal v řídícím centru ve Vrběticích se zástupci Policie ČR, která zásahu velí. Společně prodiskutovali otázky a specifika spolupráce mezi AČR a PČR. Generál Pavel poté uvedl, že předpokládá, že se počet střežících vojáků ve Vrběticích sníží, jakmile se ujasní, jaká munice je ve vrbětickém areálu skladována a tím pomine hrozba manipulace s případnými důkazy. „Jakmile bude znám obsah skladů, pak může podle mého názoru přejít sklad a kompletně celý areál na standardní režim střežení,“ uvedl generál Pavel při setkání se zástupci Policie ČR ve vrbětickém areálu.

Společně s přítomnými představiteli PČR plukovníky Jindřichem Kučerou a Tomášem Jindrou se shodli, že otázka celkového odvozu munice z areálu není záležitostí dnů, ale měsíců a samotnému odvozu bude muset předcházet důkladná kontrola stavu skladované munice. Zahájení odvozu munice bude také záviset na tom, jak rychle se podaří vyčistit prostor a přístupové cesty po druhém výbuchu, což může zkomplikovat právě očekávaný sníh.

V současné době působí v areálu muničního skladu ve Vrběticích přes 200 vojáků, a to zejména ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic. V pondělí 29. prosince je vystřídá nová jednotka ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…