HK ČR: ČR hrozí, že přijde o dotace na vysokorychlostní internet

24.09.2015 12:40

představitelů českého průmyslu a společností působících v sektoru informačních a telekomunikačních technologií vyjádřila na společné čtvrteční tiskové konferenci kritické stanovisko k jednáním vlády v oblasti digitální agendy a telekomunikací.

HK ČR: ČR hrozí, že přijde o dotace na vysokorychlostní internet
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

České republice totiž vážně hrozí, že přijde o evropské dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu z evropského fondu OPPIK. Jednou z příčin obav jsou nedostatky, kterými trpí Národní plán rozvoje sítí nové generace. České republice reálně hrozí, že nebude v oblasti připojení k vysokorychlostnímu internetu konkurenceschopná. 

Finanční prostředky z fondu OPPIK mají být přiděleny na rozvoj vysokorychlostního internetu nové generace, určeného primárně do ekonomicky slabých, řídce osídlených a málo pokrytých oblastí. Čerpání dotací je přitom ze strany Evropské unie podmíněno přijetím Národního plánu rozvoje sítí nové generace a celkovou transparentností procesu přípravy všech požadovaných dokumentů. Přičemž právě transparentnost je jedním z hlavních problémů, s nimiž se strategický dokument potýká.

HK ČR, SP ČR a další oborové asociace vidí jak majoritní problém absenci řádné diskuse zástupců státní správy s odbornou veřejností, která vygradovala ve společné prohlášení představitelů českého průmyslu a společností působících v sektoru informačních a telekomunikačních technologií. „Absence konzultací příslušných ministerstev s odbornou veřejností a obecně neschopnost dosáhnout konsensu nás vedla až k tomuto kroku, kterým je kritické prohlášení takřka celé odborné veřejnosti působící v oblasti informačních a telekomunikačních technologií, “ uvedla Hana Továrková členka představenstva HK ČR a předsedkyně Sekce IT a telekomunikací. Zásadní nesouhlas vyjádřily oborové organizace i s plánem vytvořit nový státní podnik, který by měl dohlížet na výstavbu a provoz sítí pro vysokorychlostní připojení.

„České politické reprezentaci dlouhodobě chybí jakákoliv představa o koncepčním rozvoji digitální ekonomiky. Místo prosazování partikulárních zájmů by raději měla usilovat o posilování naší konkurenceschopnosti,“ dodává předseda Výkonné rady Sdružení pro internetový rozvoj Ján Simkanič.

Představitelé průmyslu požadují, aby byly nejprve definovány cíle, kterých chce Česká republika dosáhnout v oblasti digitální ekonomiky. Navrhují zpracování seriózní nezávislá analýza s tím, že autorem této analýzy by mohl být Český komunikační úřad, který je coby nezávislý regulátor trhu garantem, že analýza bude zpracována s respektem k cílům zadavatele. Podpora vysokorychlostních sítí a rozvoje digitální ekonomiky musí být projednána s širokou odbornou veřejností, zástupci odvětví, hospodářskými svazy a akademickou sférou v procesu standardních veřejných konzultací a přímých jednání.

Oborové asociace společně požádali premiéra Bohuslava Sobotku o narovnání situace, které by mohla pomoci i osobní schůzka asociací s premiérem.

Seznam zainteresovaných organizací a partnerů:

• Hospodářská komora České republiky
• Svaz průmyslu a dopravy České republiky
• Sdružení pro internetový rozvoj
• Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí v ČR 
• Asociace provozovatelů mobilních sítí    
• Česká asociace elektronických komunikací   
• Česká asociace telekomunikací     
• Dial Telecom, a.s., člen evropské asociace ECTA 
• Český telekomunikační klastr 
• ICT Unie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…