HK ČR: Jednání s jordánskými podnikateli přineslo řadu obchodních příležitostí

27.04.2017 7:36

Česko-jordánské podnikatelské fórum, kterého se vedle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého a jeho jordánského protějšku zúčastnili i ministři průmyslu obou zemí, přineslo důležité impulzy v další ekonomické a obchodní spolupráci obou zemí.

HK ČR: Jednání s jordánskými podnikateli přineslo řadu obchodních příležitostí
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Obchodní výměna České republiky a Jordánska v současnosti vykazuje značný růst. Jen během loňského roku se obchod mezi oběma státy zvýšil o víc než 60 procent. Hlavně díky kontraktu tuzemské firmy Tatra Trucks z loňského dubna, která v Jordánsku uzavřela smlouvu na dodávku podvozků pro vozidla jordánské armády za stamiliony korun.

Ze současných dobrých vztahů s Jordánskem podle zúčastněných těží a dále budou těžit hlavně tuzemské firmy. Těch se na fóru sešlo zhruba 40. Poměrně malý rozsah jordánského trhu a průmyslové výroby pro ně představuje velkou šanci pro budoucí spolupráci.

Výrazný růst zaznamenávají třeba počítačové a informační technologie, intenzivně se rozvíjejí zdravotnické služby, textilní i farmaceutický průmysl. Jordánsko dále rozšiřuje těžbu a zpracování fosfátů a dokončuje se i modernizace a rozšíření kapacit na zpracování ropy. Dlouhodobou prioritu mají rovněž vodohospodářské projekty, včetně výstavby čističek a úpraven. Ve všech těchto oblastech se mohou české podniky v dalších letech uplatnit.

Mezi Českou republikou a Jordánskem došlo v uplynulých letech k výraznému oživení vztahů na nejvyšší politické úrovni i na úrovni jednotlivých rezortů. Na setkání byla také podepsána dohoda o obchodní spolupráci mezi oběma zeměmi. V rámci fóra se následně uskutečnila řada B2B jednání mezi českými a jordánskými podnikateli. 


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…