HK ČR: V pátek končí připomínkování návrhu nového zákona o zadávání veřejných zakázek

21.05.2015 18:11

Hospodářská komora České republiky a její členové mají velký zájem na kultivaci prostředí zadávání veřejných zakázek, neboť v tomto sektoru se uskutečňuje značná část z celkového objemu jejich hospodářské činnosti.

HK ČR: V pátek končí připomínkování návrhu nového zákona o zadávání veřejných zakázek
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Proto se HK ČR intenzivně zapojila do legislativních prací na nových pravidlech veřejného zadávání již v průběhu příprav paragrafového znění návrhu zákona.

Návrh nového zákona je aktuálně v mezirezortním připomínkovém řízení, které v pátek 22. května 2015 končí. HK ČR uplatňuje zásadní připomínky a požaduje jejich zapracování do textu zákona tak, aby se výrazně zlepšila pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Hlavní principy, na kterých musí být dle názoru HK ČR postavena nová regulace, jsou tyto:

• Nabídková cena jako jediné kritérium musí být přípustná zcela výjimečně. „Hodnocení ekonomické výhodnosti nabídek pouze na základě nejnižší nabídkové ceny jako jediného kritéria u zakázek na služby a stavební práce považujeme za nesprávné a neekonomické“, zdůrazňuje viceprezidentka HK ČR, Irena Bartoňová Pálková, a dodávává: „pro standardní zakázky je potřeba stanovit závazné sady hodnotících kritérií prováděcím předpisem. Při hodnocení ekonomické výhodnosti musí být kladen důraz také na kvalifikaci a zkušenosti uchazeče a kvalitu zakázky.“

•  Pro případ mimořádně nízkých nabídek musí být stanovena kvantitativní kritéria (procentní sazby nebo vzorce), aby bylo v každém případě jasné, které nabídky je nutno považovat za mimořádně nízké. Nad rámec toho lze v principu akceptovat,  aby měl zadavatel možnost, tato kritéria přizpůsobit konkrétní zakázce.

• Zákon má vytvářet podmínky pro podporu malých a středních podnikatelů například uložením povinnosti rozdělení takové zakázky, která se realizuje v několika regionech, na více částí, pokud to jejich povaha umožňuje,

• K zákonu musí být ministerstvem připraveny prováděcí předpisy, případně metodické pokyny včetně vzorové dokumentace. Tato doprovodná dokumentace pomůže zadavatelům i dodavatelům s výkladem zákona a jeho správnou aplikací, a proto musí být účinná současně se zákonem.

• Zadávání veřejných zakázek musí být v maximální míře standardizované – nadměrná volnost zadavatelů vede ke klientelismu a má silný korupční potenciál.

• Při stanovení limitů pro tzv. vícepráce požadujeme rozdílné procentní sazby pro stavební práce (ve výši 50 %) a pro dodávky a služby (ve výši 20 %). Rozsah změn, který se totiž může jevit jako přiměřený u stavebních prací, je zpravidla zcela zásadní v případě dodávek či služeb a mění tak povahu zakázky.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…