HK ČR na MSV 2014: Podnikatelé diskutovali s prezidentem ČR o podpoře exportu

29.09.2014 20:30

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) i v letošním roce převzala odbornou záštitu nad 56. Mezinárodním strojírenským veletrhem (MSV), nejvýznamnějším veletrhem v zemi.

HK ČR na MSV 2014: Podnikatelé diskutovali s prezidentem ČR o podpoře exportu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

V první den veletrhu HK ČR uspořádala setkání zástupců předních českých exportérů s prezidentem ČR panem Milošem Zemanem. Firmy reprezentující český průmysl, strojírenství, či potravinářství, v čele s prezidentem HK ČR Vladimírem Dlouhým, měly jedinečnou možnost diskutovat s hlavou státu. „Hospodářská komora si velmi váží rozhodnutí pana prezidenta Miloše Zemana přijmout naše pozvání a otevřeně diskutovat se zástupci exportérů o palčivých tématech pro byznys,“ řekl prezident HK ČR Dlouhý. Prezident Miloš Zeman ocenil aktivity Hospodářské komory a projevil zájem o další spolupráci s HK ČR v podobě pravidelných schůzek: „S Hospodářskou komorou bych chtěl navázat intenzivnější spolupráci, a to mimo jiné i na doprovodných podnikatelských misích,“ sdělil.

Diskuse s podnikateli vedla k definici hlavních problémů týkajících se nedostatečné podpory ve vědecko-technické sféře, nedostatečné kvalifikační základny, tedy podpory učňovského školství, a nedostatečné výkonnosti ekonomické diplomacie. Řešila se však i další témata. „Před prezidentem republiky jsme zmínili problematiku uvolňování mezinárodního obchodu, co se zboží dvojího určení týče. Některé státy západní Evropy totiž využívají kontrolu nad zbožím dvojího určení ke konkurenčnímu boji. Chceme a potřebujeme podmínky, které budou nakloněny plynulému chodu obchodu,“ zmínil na setkání Petr Karásek, generální ředitel Tatra, a.s. „S panem prezidentem Zemanem jsme také řešili potřebu uvolňování vízové politiky, roli České exportní banky a České exportní a garanční pojišťovací společnosti, a řeč byla i o podpoře malých a středních podniků,“ doplnil prezident HK ČR Dlouhý.

Diskutována však byla i probíhající sankční opatření. „Vynaložili jsme nemalé úsilí k získání certifikátů potřebných pro export do Ruské federace. V momentě, kdy jsme začali obchodovat s jogurty v oblasti Petrohradu, přišla omezující opatření, která měla pro náš vývoz okamžitý dopad. Náš export je nyní závislý na trzích Asie, momentálně bychom proto přivítali podporu propagace českých výrobků nejen při hledání dalších odbytišť, ale především i v ČR,“ sdělila Simona Sokolová, členka představenstva, generální ředitelka Olma, a.s.

Prezident HK ČR Dlouhý prezidenta republiky Zemana dále doprovodil při prohlídce a návštěvě vybraných expozic veletrhu. V rámci prvního dne svého programu na veletrhu se Dlouhý rovněž zúčastnil návštěvy expozic s ministrem průmyslu a obchodu ČR Janem Mládkem. Dnes večer také vystoupil na slavnostním zahájení veletrhu. „Dnes, kdy mnoho obchodní kontaktů lze zprostředkovat i jinými cestami, například po internetu, se může zdát, že význam brněnského veletrhu klesá. Na druhé straně však nesmíme zapomínat na skutečnost, že právě veletrh je místem, kde se lidé poznávají osobně, kde probíhá řada doprovodných akcí, a kde je také příležitost zamyslet se jak nad hospodářskou politikou vlády, tak nad korporátním řízením strojírenských firem. Návštěvníkům veletrhu, a především jeho vystavovatelům, přeji mnoho poznatků a zajímavých kontaktů s potenciálními obchodními partnery, které se v budoucnu promění v uzavřené kontrakty,“ řekl Vladimír Dlouhý.

Již zítra se prezident HK ČR aktivně zúčastní Business dne Ruské federace, akce Kontakt-Kontrakt a nebude chybět ani na zahájení odborného semináře HK ČR Exportní a podnikatelské příležitosti v Ázerbájdžánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hospodářská komora

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…