HZS ČR: Požáry střídají bouřky a hasiči se letos v létě opravdu nezastaví

13.08.2018 9:02

Středeční den navýšil výjezdy hasičů nejen k požárům, kterých je stále více než dvojnásobek dlouhodobého denního průměru, ale také k likvidaci následků bouřek.

HZS ČR: Požáry střídají bouřky a hasiči se letos v létě opravdu nezastaví
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Během středečního dne 8. 8. 2018 vyjeli hasiči k 117 požárům (dlouhodobý denní průměr je 47 požárů), mezi kterými převládají požáry v přírodním prostředí. Největším požárem včerejšího dne právě v přírodním prostředí byl požár lesa na Českolipsku (Liberecký kraj), kde hořel les u Stráže pod Ralskem, a u Hamru na Jezeře.

Bouřky, které se včera přehnaly přes Česko, za sebou nechaly popadané stromy a větve, místy také vodní laguny. Hasiči vyjížděli celkem k 520 technickým pomocem, které zahrnovaly především odstraňování popadaných stromů a větví a odčerpávání vody. Pro srovnání, běžně vyjíždějí k 162 technickým pomocem denně.

Příklady poskytnutí technické pomoci u HZS krajů:

Karlovarští hasiči zasahovali u 17 událostí popadaných stromů a zatopených ulic. Krátká bouřka zasáhla především Cheb a okolí. Hasiči zajistili uvolněnou část střechy, čistili odtokové kanály a odčerpávali laguny na silnicích. Několik popadaných stromů odstranili u Toužimi a Bochova.

V Ústeckém kraji zasahovali hasiči nejvíce v okrese Teplice, kde museli odčerpávat vodu ze sklepů. V Bílině se vytvořila na vozovce laguna. Spadlé stromy na silnicích a drátech elektrického vedení hlásily např. obce Lbíny, Bystřany nebo Sobědruhy.

V Olomouckém kraji způsobila bouřka nejvíce komplikacích v obcích Úsov, Klopina, Medlov a Troubelice, kde hasiči likvidovali popadané stromy, zatopené sklepy a uvolněnou střešní krytinu.

V Jihomoravském kraji hasiči nejčastěji zasahovali na Blanensku. Nejvíce popadaných stromů, téměř dvě desítky, odklízeli hasiči u obce Petrovice. Nejdéle zasahovali v obci Kulířov, kde voda z rozvodněného potoka zaplavila náves a několik sklepů. Nedaleko obce je i dětský tábor, který hasiči prověřili. Pomoc zde však nebyla potřeba.

Technické pomoci v sobě zahrnují celou řadu činností. Hasiči nevyjížděli pouze k následkům bouřek, ale například v Praze na stanici metra Lužiny zasahovali u případu pádu osoby do kolejiště pod vlakovou soupravu. Na stanici metra Náměstí Míru zase tři jednotky hasičů asistovaly Policii ČR u případu nálezu opuštěného kufříku u vstupu do stanice metra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …