HZS ČR: Výsledky kontrol únikových her

03.08.2019 7:32

V souvislosti s tragickým požárem v prostorách únikové hry na severu Polska dne 4. ledna, vydal náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost plk. Daniel Miklós rozkaz, aby oddělení prevence jednotlivých HZS krajů provedly mimořádné tematické kontroly v prostorách provozovatelů únikových her v ČR. Tyto kontroly probíhaly od konce ledna do konce května. Příslušníci HZS krajů zkontrolovali celkem 178 provozovatelů únikových her.

HZS ČR: Výsledky kontrol únikových her
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Hasiči zkontrolovali všechny provozovatele ve svém územním obvodu, o kterých se dozvěděli. Nejnáročnější byla situace v hlavním městě Praze, kde je nejvyšší počet provozovatelů a hry jsou často provozovány v soukromých objektech, kde státní požární dozor nevykonáváme. I přesto se podařilo zkontrolovat zhruba polovinu provozovatelů.

Kontroly našly nedostatky v 66% případech. Nejčastějším problémem byly nedostatky v dokladech a dokumentaci, kdy byly únikové hry provozovány v prostorech, které k tomu nebyly zkolaudovány. Ze strany HZS ČR byly dány podněty na stavební úřad. Nutno dodat, že již před začátkem kontrol probíhala jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj, protože se tento stav předpokládal.

V České republice dopadly kontroly lépe než v Polsku, kde začaly bezprostředně po tragédii. Jistě to bylo dáno i tím, že byl před zahájením kontrol uspořádán workshop pro provozovatele únikových her, kterého se účastnili příslušníci kontrolní činnosti, stavební prevence i zjišťování příčin požárů. Workshop měl zásadní vliv na postoj provozovatelů her k zajištění požární bezpečnosti a zajištění volných únikových cest z prostorů hry.

„V průběhu následných kontrol jsme nezaznamenali ze strany provozovatelů negativní přístup, naopak převládá velká snaha o zajištění bezpečnosti hráčů včetně hledání různých technických možností zajištění požadavků požární ochrany v souladu s požadavky hry.“ Říká k průběhu kontrol plk. Vladimír Machander, vedoucí oddělení kontrolní činnosti generálního ředitelství HZS ČR.

Na tiskové konferenci, která byla k prezentaci výsledků únikových her uspořádána na generálním ředitelství HZS ČR, byl přítomen náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost, plk. Daniel Miklós, a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj pro výstavbu a veřejné investování, Ing. Marcela Pavlová. plk. Daniel Miklós na tiskové konferenci uvedl, že:„z pohledu HZS ČR je počet zjištěných nedostatků velmi znepokojující. HZS ČR oceňuje dlouhodobou a věcnou spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a do budoucna jistě nalezneme řešení, jak zlepšit informovanost a přístup provozovatelů únikových her k této problematice s cílem výrazně snížit počet nedostatků. V kontrolách budeme zcela jistě pokračovat i v následujícím roce.“ 

„Kolegové z Hasičského záchranného sboru ČR odvedli skvělou práci. Tam, kde prostory nebyly povoleny k tomuto způsobu užívání, jsou nyní na řadě stavební úřady. Ty musí s vlastníkem stavby sjednat nápravu. Ministerstvo bude nadále celou situaci monitorovat a v případě, že se objeví problémy, jsme připraveni stavebním úřadům metodicky pomoci,“ dodala náměstkyně pro řízení sekce výstavby a veřejného investování Marcela Pavlová.

Hasičský záchranný sbor ČR zahájil 56 správních řízení s provozovateli, u kterých byly zjištěny nejzávažnější prohřešky, a kde bude následně provedena kontrolní dohlídka. V případě, že kontrolní dohlídka opětovně odhalí nedostatky, přijdou na řadu sankce.

V průběhu kontrol nebyl zaznamenán ze strany provozovatelů negativní přístup, naopak převládala velká snaha o zajištění bezpečnosti hráčů včetně hledání různých technických možností zajištění požadavků požární ochrany v souladu s požadavky hry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

7:23 Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

Historický Čertův most zrekonstruovaly za půl milionu korun Lesy České republiky v národní přírodní …