Hasiči vytáhli trosky lávky z Vltavy

15.12.2017 17:41

V sobotu 2. prosince 2017 se zřítila pěší lávka u zámku Troja v Praze. Část trosek dopadla do řeky a část na tamní cyklostezku. Na základě žádosti primátorky hl. m. Prahy a vyšetřovatele Policie ČR byl do Prahy na čtvrtek 14. prosince 2017 povolán Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR, aby torza lávky vytáhl.

Hasiči vytáhli trosky lávky z Vltavy
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Záchranný útvar disponuje speciální těžkou technikou, která byla nasazena např. i na vyproštění české lodě v centru německých Drážďan. 

Čtyři roty Záchranného útvaru HZS ČR a skupina potápěčů dorazily do Prahy v poledních hodinách. Dva vyprošťovací tanky byly přivezeny na podvalnících ze Zbiroha a Hlučína. Dále přijely dva tahače naložené řetězy, které se používají pro úvazy těžkých břemen. Cílem zásahu bylo vytáhnout zbytky lávky v celku z důvodu dalšího policejního vyšetřování.

Na místo dorazil celý konvoj ve 12 hodin, tanky sjely z podvalníků a začal se plánovat samotný zásah. Před 15. hodinou se tanky přesunuly k vodě, kde se ustavily a započalo  navazování spadlé lávky. Na 17. hodinu bylo naplánováno samotné vytažení lávky. V 18. hodin bylo nutné techniku přesunout tak, aby bylo možné dokončit kompletní vytažení lávky z vody, což se nakonec úspěšně podařilo. V 19. hodin se k celé události konala tisková konference pro média na místě události.

Celý zásah trval 180 minut a zasahovalo při něm 20 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR. Družstvo potápěčů HZS hl. m. Prahy a Záchranného útvaru HZS ČR nakonec nebylo využito. Trosky lávky měly odhadovanou hmotnost 100 tun a v nejbližších dnech je budou zkoumat odborníci.

Více o Záchranném útvaru HZS ČR

Záchranný útvar HZS ČR je centrálně řízenou zálohovou jednotkou MV- GŘ HZS ČR. Jednotky Záchranného útvaru jsou předurčeny pro řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, živelných pohrom, přírodních kalamit, rozsáhlých požárů a technických zásahů s nutností využití speciální techniky, jíž Záchranný útvar disponuje. Záchranný útvar HZS ČR se skládá ze 2 záchranných rot dislokovaných v Hlučíně, 1 záchranné roty ve Zbirohu a 1 záchranné roty v Jihlavě z důvodu rychlé dosažitelnosti a efektivního využití sil a prostředků na území celé ČR. Více o Záchranném útvaru HZS ČR zde.

Podrobná tisková zpráva o zásahu Záchranného útvaru HZS ČR zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…