Hasičský záchranný sbor: Rekordní nábor do registru dárců kostní dřeně

13.03.2022 12:58 | Tisková zpráva

Do náboru hrdinů se na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně zapojil rekordní počet dobrovolníků

Hasičský záchranný sbor: Rekordní nábor do registru dárců kostní dřeně
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Ve čtvrtek 10. 3. 2022 se uskutečnil rekordní nábor do registru dárců kostní dřeně. Výzvu iniciovali studenti Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Obrátili na dobrovolnickou společnost Nábor hrdinů s cílem zvýšit počet dárců kostní dřeně a rozšířit tak základnu Českého národního registru dárců kostní dřeně.

Za celý den se celkem na fakultě v Kladně registrovalo rekordních 261 dobrovolníků, zejména studentů FBMI, více než tři desítky středočeských hasičů a několik obyvatel, zejména z Kladna.

„Jsem velmi rád, že naši studenti přišli s touto výzvou a současně jsem nesmírně hrdý, že jich tak velký počet má potřebu pomáhat. Že jich ale nakonec přišel rekordní počet v dosavadním působení Náboru hrdinů je skvělé,“ dodal děkan fakulty prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., MBA.

Výzvu studentů FBMI přijal také Hasičský záchranný sbor ČR, který myšlenku podpořil a do akce se zapojil v Kladně, a 86 studentů 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kteří se mohli registrovat v Praze. Akci podpořilo i statutární město Kladno.

Z výše uvedených čísel je zřejmé, že se během jednoho dne v Kladně a v Praze zaregistrovalo 347 dobrovolníků. A protože se statistik vyplývá, že pro nalezení jednoho vhodného dárce, je třeba získat asi 120 registrovaných dárců. Lze tedy říci, že se nám během jednoho dne podařilo zachránit tři lidské životy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …