Hasičský záchranný sbor: Výcviky pro Afriku v koronavirovém roce 2020

10.01.2021 17:18

Ačkoliv doba koronavirová zastavila cestování mezi jednotlivými kontinenty, a tím pádem zrušila odborné praktické výcviky, Institut ochrany obyvatelstva v roce 2020 vyškolil prostřednictvím online kurzů více afrických expertů než v jakémkoliv jiném roce.

Hasičský záchranný sbor: Výcviky pro Afriku v koronavirovém roce 2020
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

První pololetí roku 2020 bylo obdobím, kdy všechny mezinárodní organizace zjišťovaly jiné možnosti mezinárodní spolupráce než pomocí osobních setkání. V létě 2020 již měla většina institucí nastavené své virtuální prostředí, které pro ně bylo nejvhodnější pro komunikaci v online módu.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) společně s Institutem ochrany obyvatelstva (IOO) zorganizovala ve 2. pololetí 2020 čtyři online výcviky, kdy čeští odborníci učili africké záchranáře doslova napříč Afrikou, a to jak ze severu na jih, tak z východu na západ. Po prvním říjnovém online „Výcviku informačních systémů WISER pro státy Východoafrického společenství EAC“ následovaly listopadové kurzy „Regionální virtuální table-top výcvik reakce na chemickou událost pro členské státy hospodářského společenství západoafrických států ECOWAS“ a „Základní výcvik reakce na chemickou událost pro členské státy mezinárodního úřadu pro rozvoj severovýchodní Afriky IGAD“. Vzdělávací akce byly v prosinci zakončeny „Opakovacím výcvikem reakce na chemickou událost pro instruktory a experty států Východoafrického společenství EAC“.

Rok 2020 byl rokem změn. Naučil nás komunikaci s partnery v on-line prostředí, zadávání studijních materiálů na web OPCW nebo vytváření a vyhodnocování testů. Různé typy akcí nám umožnily výuku různých témat pro odlišné africké kultury, kdy jedna část Afriky aktivně komunikovala, zatímco komunita jiné části Afriky z ostýchavosti spíše mlčela. Výcvik pro západní Afriku probíhal v angličtině se simultánním překladem do francouzštiny. Občas měli účastníci problém s připojením, k výuce často používali pouze mobil, na kterém, když zapomněli vypnout kameru, bylo možno online sledovat ruch afrického města. Vzhledem k omezeným možnostem datového připojení probíhaly všechny výukové akce bez větších přestávek a bez pauzy na oběd. Výhodou online spolupráce s africkým regionem bylo podobné časové pásmo, nebylo nutno vyučovat v našich nočních hodinách, což by se stalo například při výuce pro jihovýchodní Asii.

Afrika nám byla v minulém roce blízká i vzdálená. Nebylo nutno cestovat mnoho hodin do cílové destinace, stačilo připojení z pohodlí učebny. Na rozdíl od dřívějších let jsme byli v Africe během tří měsíců čtyřikrát, a začátkem února nás čeká další dvoudenní výcvik – tentokrát pro jihoafrický region. Během tří měsíců a v celkovém součtu pouze několika pracovních dní jsme vyškolili 108 afrických záchranářů. I když online výuka nemůže nahradit reálný praktický výcvik a osobní konzultace, je v současnosti jediným možným řešením mezinárodního vzdělávání. Ke všem online akcím bylo virtuálně připojeno i mnoho pozorovatelů, kteří sledovali výuku a ocenili práci instruktorů Institutu ochrany obyvatelstva. Závěrem za všechny zmíním prosincové poděkování týmu IOO (anglicky PPI) od speciálního poradce OPCW (Special Advisor on Assistance and Protection) pana Shawna DeCaluwe: „All the best to the whole PPI team. Thanks for the superb cooperation this year.”

Informace o jednotlivých akcích je možno nalézt na webu OPCW ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.