Hejtmani budou žádat o peníze na krajské silnice

19.09.2015 8:00

Peníze na rekonstrukce a údržbu silnic II. a III. třídy a financování sociálních služeb v roce 2016 - to byla další témata, která dnes řešila Rada Asociace krajů. Hostem odpolední části jednání hejtmanů v Karlových Varech byla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Hejtmani budou žádat o peníze na krajské silnice
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Hostem jednání hejtmanů v Karlových Varech byla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Hejtmani se dohodli na tom, že budou požadovat, zda by Ministerstvo financí ČR vyčlenilo v návrhu státního rozpočtu na rok 2016 3 miliardy korun na rekonstrukce a údržbu krajských silnic. "Pro příští rok ministerstvo nepočítá s tím, že by uvolnilo peníze na opravy silnic II. a III. tříd. Přitom všichni víme, že je tady obrovský nakumulovaný dluh ještě z doby, kdy byly silnice ve správě státu," uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová informovala hejtmany o tom, že na konci září bude předložena Vládě ČR koncepce sociálního bydlení, která je podkladem pro věcný záměr zákona o sociálních službách. "Sociální bydlení musí být v budoucnu určeno pro širší skupinu obyvatel, například pro seniory, samoživitelky nebo obyvatele sociálně vyloučených lokalit. Systém by měl být nastaven tak, aby obce rozhodly o bytech pro sociální bydlení. Stát zatím vyplácí dávku jednotlivým příjemcům a obce nemají možnost proces regulovat," popsala ministryně. Podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka deklarovala Asociace krajů, že se domluví se Svazem měst a obcí ČR na podpoře navrhované koncepce sociálního bydlení, protože obce by měly mít možnost ovlivnit, jak jsou využity státem vyplacené peníze.

Diskutovalo se také o návrhu výše dotací ze státního rozpočtu na sociální služby pro rok 2016. Zatímco v návrhu státního rozpočtu je v současnosti 8, 57 miliard pro neinvestiční oblast a 200 milionů korun na investice v sociálních službách, Asociace krajů požadovala podstatně více. "Celková částka, kterou kraje požadovaly na rok 2016, byla vyšší než 12 miliard korun. Budeme proto v tomto směru působit na ministerstvo financí, aby částku navýšilo," dodal hejtman Běhounek.

V závěru jednání seznámila ministryně Marksová hejtmany s projektem "Obědy do škol", na který by bylo možné získat finance z nového evropského programu materiální a potravinové pomoci. Vybrané děti, jimž rodiče neplatí jídlo ve školách, by tak mohly dostávat obědy zdarma. Po odstartování programu by na projektu chtělo ministerstvo práce a sociálních věcí spolupracovat přímo s kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…