Hospodářská komora: Některé české firmy zvažují nové investice v Mongolsku. V neděli odletí na podnikatelskou misi

07.09.2017 20:35

Hospodářská komora České republiky ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Mongolsku, ministerstvem zemědělství a ministerstvem zahraničních věcí organizuje ve dnech 10.–15. září podnikatelskou misi do Mongolska.

Hospodářská komora: Některé české firmy zvažují nové investice v Mongolsku. V neděli odletí na podnikatelskou misi
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Podnikatelská delegace vedená viceprezidentem Hospodářské komory Bořivojem Minářem doprovodí do Země modrého nebe zástupce náměstka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce ministerstva zahraničních věcí Ivana Jančárka.

V 23členné podnikatelské delegaci jsou zastoupené firmy s různým zaměřením, především pak výrobci důlních strojů a těžebních technologií, výrobci kolejových speciálních vozidel, logistické firmy, ale také třeba personální společnost, architektonické studio či prodejce elektroinstalačního materiálu. V misi budou mít zástupce i české firmy, které již v Mongolsku své aktivity v energetickém, vodohospodářském či zpracovatelském oboru mají a v současné době zde zvažují své další investice. Jde o například Khaanzaa s.r.o., Bohemia Muller s.r.o., Argo Bohemia či Agromont Vimperk.

Podnikatelé odletí do Mongolska v neděli dopoledne, v Ulanbátaru je přivítají mimo jiné zástupci Národní průmyslové a obchodní komory a Česko-mongolské obchodní komory. Českou delegaci přijme také vedení Bulganského kraje. V Erdenetu, druhém největším městě Mongolska a hlavním městě Orchonského ajmagu, kde se nachází největší naleziště měděné rudy v Asii, proběhnou jednání s guvernérem, podnikatelské fórum a dvoustranná jednání českých a mongolských firem.

V závěru mise se podnikatelé přesunou zpět do Ulanbátaru, kde Hospodářská komora v budově Národní průmyslové a obchodní komory organizuje Mongolsko-český podnikatelský seminář a B2B rozhovory firem. Zástupci firem navštíví také místní mlékárnu i pastevecké rodiny, společné setkání zakončí v restauraci Budvarka.

Podnikatelé se do Mongolska vracejí přesně po roce. Vloni česká delegace vedená náměstkem ministra zahraničních věcí ČR Miloslavem Staškem a viceprezidentem Hospodářské komory ČR Bořivojem Minářem navštívila Mongolsko ve dnech 12.-14. září. Hospodářská komora ve svém sídle hostila také tehdejšího prezidenta Mongolské republiky Cachjagína Elbegdordže během jeho oficiální návštěvy České republiky v lednu 2015, podnikatelského fóra se zúčastnilo více než 50 českých a 25 mongolských firem.

Pro domácí ekonomiku Mongolska, které se nachází mezi Ruskem a Čínou, je klíčová těžba nerostných surovin, která tvoří čtvrtinu hrubého domácího produktu a 79 % z celkového mongolského exportu, zejména do Číny. Země je bohatá na uhlí, měď nebo zlato. Těžební boom na začátku desetiletí Mongolsko katapultoval do pozice nejrychleji rostoucí světové ekonomiky s až 18procentním růstem HDP.

V zemědělském a potravinářském průmyslu je zaměstnána třetina ekonomicky aktivního obyvatelstva Mongolska a na HDP se podílí cca 14 %. Živočišná výroba tvoří zhruba 70 % celkové produkce sektoru. Příležitostmi pro české společnosti jsou budování uzavřených chovů pro mléčný a masný skot, zajištění krmných plodin a směsí, investice do zařízení na výrobu mléčných či masných výrobků a následně balících technologií. V maloobchodním trhu potravin a nápojů by se mohly uplatnit trvanlivé uzeniny, pivo, cukrovinky a cereální výrobky české výroby.

Tuzemské firmy do Mongolska dnes vyvážejí hlavně hygienické a kosmetické přípravky a zařízení pro vedení elektrického proudu. Mongolské firmy do České republiky dovážejí zejména pletené a háčkované oděvy. V Mongolsku působí řada českých firem, například cestovní kanceláře, přepravní společnosti, dále v oblasti hydrogeologie a geologie, energetiky a finančnictví. K úspěšným českým firmám v teritoriu patří Khaanzaa s.r.o., Jika, AlphaCon, Geomin, J4, Bohemia Müller, Finep. Svého zástupce či dealera mají dále např. Budějovický Budvar, Korado, Agromont Vimperk, Tescoma, Tonak, Evektor a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…