Hospodářská komora: Některé české firmy zvažují nové investice v Mongolsku. V neděli odletí na podnikatelskou misi

07.09.2017 20:35

Hospodářská komora České republiky ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Mongolsku, ministerstvem zemědělství a ministerstvem zahraničních věcí organizuje ve dnech 10.–15. září podnikatelskou misi do Mongolska.

Hospodářská komora: Některé české firmy zvažují nové investice v Mongolsku. V neděli odletí na podnikatelskou misi
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Podnikatelská delegace vedená viceprezidentem Hospodářské komory Bořivojem Minářem doprovodí do Země modrého nebe zástupce náměstka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce ministerstva zahraničních věcí Ivana Jančárka.

V 23členné podnikatelské delegaci jsou zastoupené firmy s různým zaměřením, především pak výrobci důlních strojů a těžebních technologií, výrobci kolejových speciálních vozidel, logistické firmy, ale také třeba personální společnost, architektonické studio či prodejce elektroinstalačního materiálu. V misi budou mít zástupce i české firmy, které již v Mongolsku své aktivity v energetickém, vodohospodářském či zpracovatelském oboru mají a v současné době zde zvažují své další investice. Jde o například Khaanzaa s.r.o., Bohemia Muller s.r.o., Argo Bohemia či Agromont Vimperk.

Podnikatelé odletí do Mongolska v neděli dopoledne, v Ulanbátaru je přivítají mimo jiné zástupci Národní průmyslové a obchodní komory a Česko-mongolské obchodní komory. Českou delegaci přijme také vedení Bulganského kraje. V Erdenetu, druhém největším městě Mongolska a hlavním městě Orchonského ajmagu, kde se nachází největší naleziště měděné rudy v Asii, proběhnou jednání s guvernérem, podnikatelské fórum a dvoustranná jednání českých a mongolských firem.

V závěru mise se podnikatelé přesunou zpět do Ulanbátaru, kde Hospodářská komora v budově Národní průmyslové a obchodní komory organizuje Mongolsko-český podnikatelský seminář a B2B rozhovory firem. Zástupci firem navštíví také místní mlékárnu i pastevecké rodiny, společné setkání zakončí v restauraci Budvarka.

Podnikatelé se do Mongolska vracejí přesně po roce. Vloni česká delegace vedená náměstkem ministra zahraničních věcí ČR Miloslavem Staškem a viceprezidentem Hospodářské komory ČR Bořivojem Minářem navštívila Mongolsko ve dnech 12.-14. září. Hospodářská komora ve svém sídle hostila také tehdejšího prezidenta Mongolské republiky Cachjagína Elbegdordže během jeho oficiální návštěvy České republiky v lednu 2015, podnikatelského fóra se zúčastnilo více než 50 českých a 25 mongolských firem.

Pro domácí ekonomiku Mongolska, které se nachází mezi Ruskem a Čínou, je klíčová těžba nerostných surovin, která tvoří čtvrtinu hrubého domácího produktu a 79 % z celkového mongolského exportu, zejména do Číny. Země je bohatá na uhlí, měď nebo zlato. Těžební boom na začátku desetiletí Mongolsko katapultoval do pozice nejrychleji rostoucí světové ekonomiky s až 18procentním růstem HDP.

V zemědělském a potravinářském průmyslu je zaměstnána třetina ekonomicky aktivního obyvatelstva Mongolska a na HDP se podílí cca 14 %. Živočišná výroba tvoří zhruba 70 % celkové produkce sektoru. Příležitostmi pro české společnosti jsou budování uzavřených chovů pro mléčný a masný skot, zajištění krmných plodin a směsí, investice do zařízení na výrobu mléčných či masných výrobků a následně balících technologií. V maloobchodním trhu potravin a nápojů by se mohly uplatnit trvanlivé uzeniny, pivo, cukrovinky a cereální výrobky české výroby.

Tuzemské firmy do Mongolska dnes vyvážejí hlavně hygienické a kosmetické přípravky a zařízení pro vedení elektrického proudu. Mongolské firmy do České republiky dovážejí zejména pletené a háčkované oděvy. V Mongolsku působí řada českých firem, například cestovní kanceláře, přepravní společnosti, dále v oblasti hydrogeologie a geologie, energetiky a finančnictví. K úspěšným českým firmám v teritoriu patří Khaanzaa s.r.o., Jika, AlphaCon, Geomin, J4, Bohemia Müller, Finep. Svého zástupce či dealera mají dále např. Budějovický Budvar, Korado, Agromont Vimperk, Tescoma, Tonak, Evektor a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …