Hospodářská komora: Pražští podnikatelé použili půjčky z programů COVID hlavně na mzdy

03.07.2020 11:44

Z nejnovějšího šetření Hospodářské komory pro Hlavní město Praha vyplývá, že podnikatelé na území hlavního města si půjčili prostřednictvím záručních programů COVID III a COVID Praha peníze hlavně na to, aby mohli svým zaměstnancům uhradit mzdy a odvést za ně povinné odvody státu a zdravotním pojišťovnám.

Hospodářská komora: Pražští podnikatelé použili půjčky z programů COVID hlavně na mzdy
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

U obou programů si podnikatelé stěžují na vysokou administrativní náročnost podávaní žádostí o záruční úvěr. V případě COVID III naprostá většina podnikatelů (přesně 84 %) označuje proces vyřizování jejich žádostí buď za srovnatelně náročný, nebo náročnější než u standardního úvěru u banky v době před koronakrizí. U programu COVID Praha to je dokonce 94 % podniků.

Kromě mezd a odvodů některé firmy použily úvěry také na pokrytí nájemného a další nutné provozní výdaje, tedy na energie, vodné a stočné, internetové a telefonní připojení nebo pohonné hmoty.

Vedle pomoci ze strany vlády bude pro podnikatele důležitá i podpora podnikání na lokální úrovni. Potřeby firem v této oblasti ale nebyly dosud nijak zmapovány. Hospodářská komora se proto dotazovala pražských podnikatelů, jakou formu pomoci by uvítali speciálně od hl. m. Prahy. Nejčastěji volali po dotacích a grantech (37 % firem), což může souviset s tím, že podnikatelé v Praze jsou dlouhodobě vylučováni z programů EU. Druhým nejžádanějším opatřením je snížení administrativní zátěže (36 % firem). Více než čtvrtině (28 % firem) by pomohlo odložení nebo prominutí místních poplatků. Šetření ukázalo, že velmi palčivým problémem je nedostatečně vyřešené parkování.

Do bleskového šetření se zapojilo 146 podnikatelů se sídlem na území Prahy, z toho 126 právnických osob a 20 živnostníků. Na otázky odpovídali mikro, malí, střední i velcí zaměstnavatelé zaměstnávající více než 250 pracovníků.

Šetření proběhlo na základě v červnu spuštěné spolupráce mezi Hospodářskou komoru ČR a hlavním městem Praha. Společně otevřeli bezplatnou poradnu na adrese pravniporadna.praha.eu, v níž podnikatelům poskytují kvalifikované rady a shromažďují od nich podněty. Poradit si od pracovníků speciálně vyškolených na problematiku podnikání v době COVID-19 a po ní mohou podnikatelé také osobně. Hospodářská komora pro tento účel po dohodě s hl. m. Prahou vyčlenila čtyři svá kontaktní místa – v pražském Florentinu, ve Vodičkově ulici, na náměstí Franze Kafky a ve Štefánikově ulici. Na poradenství tohoto typu zřídila úřední hodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

13:04 HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

Letošní pálení čarodějnic můžeme z pohledu hasičů zařadit mezi ty průměrné za posledních několik let…