Hospodářská komora: Problémy s cash flow v době krize zaznamenalo 85 procent firem

28.07.2020 17:05

Koronavirová krize a s ní spojená vládní opatření proti šíření nemoci covid-19 citelně zasáhla cash flow tuzemských firem. Jen 15 procent oslovených podniků se v době pandemie nemuselo potýkat s propadem likvidity.

Hospodářská komora: Problémy s cash flow v době krize zaznamenalo 85 procent firem
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Skoro tři pětiny společností se nicméně s poklesem cash flow dokázalo vypořádat díky vlasním rezervám. Vyplynulo to z posledního šetření Hospodářské komory mezi českými podnikateli všech oborů a velikostí.

„To, že celých 57 % respondentů zvládlo největší krizi v novodobých dějinách díky vlastním úsporám, svědčí o dobré kondici a zodpovědnosti tuzemských podnikatelů, kteří nežijí z měsíce na měsíc a myslí na zadní kolečka,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že z vlastních rezerv zachraňovaly svoji činnost mikro, malé, střední i velké firmy všech oborů.

Nejmenší problémy s cash flow hlásí firmy z oborů stavebnictví nebo maloobchodu, které pandemie nezasáhla tak citelně jako jiná odvětví. Právě ve stavebnictví a maloobchodě byl starostí s cash flow ušetřen největší podíl respondentů, a to celá čtvrtina.

graf

Celkem 12 % oslovených firem zvládlo propad likvidity i díky vstřícnějšímu přístupu dodavatelů, kteří jim např. umožnili posečkání s platbami faktur, nebo odběratelů, kteří jim naopak, pokud jim to ekonomická situace umožnila, propáceli dodané zboží nebo služby s předstihem. Toho využily zejména velké firmy ze zpracovatelského průmyslu.

Větší podniky se také spoléhaly na banky. Jejich pomoc v době pandemie využilo 7 % společností. Role vládních protikrizových programů typu Antivirus či COVID I až III pak byla zásadní pro 6 % účastníků ankety, a to především z nejpostiženějších oborů, jakými jsou cestovní ruch a restaurační služby.

Firmy v cestovním ruchu a pohostinství řešily druhotnou platební neschopnost

Většina podnikatelů (76 %) se od března letošního roku nedostala do situace, kdy by nebyla schopna splácet z důvodu platební neschopnosti svých zákazníků.

Pokud se tak stalo, týkalo se to především firem působících v cestovním ruchu a v restauračních službách, kde problém druhotné platební neschopnosti dolehl na celou třetinu firem. Postiženy byly ale i firmy ve zpracovatelském průmyslu, který je pro českou ekonomiku klíčový, v druhotné platební neschopnosti se ocitlo 29 % z nich, a to bez ohledu na jejich velikost.

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…